Για τον ρόλο της Αλβανίας στη διάσωση Αφγανών προσφύγων, παρέχοντάς τους στέγαση, εκπαίδευση, ιατρικές υπηρεσίες και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα τιμήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με το βραβείο αλληλεγγύης από το «Vital Voices Global

Partnership», μια πρωτοβουλία της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. Το βραβείο απένειμε στον Ράμα η Κλίντον, σε ειδική τελετή στις ΗΠΑ. 

Στην εκδήλωση προβλήθηκε  ντοκιμαντέρ και ένα μήνυμα ευγνωμοσύνης από Αφγανές που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Αλβανία, απευθυνόμενες στον πρωθυπουργό Ράμα.

Μια από τις χώρες που δεν εγκατέλειψαν τους Αφγανούς ήταν η Αλβανία. Ο πρωθυπουργός της, Έντι Ράμα, δεσμεύτηκε να φιλοξενήσει έως και 4.000 Αφγανούς πρόσφυγες, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. 

Η Vital Voices και ένας συνασπισμός γυναικείων ομάδων υποστήριξαν την εκκένωση περίπου 1.000 γυναικών ηγετών: κυβερνητικών υπουργών, γιατρών, ηγετών της κοινωνίας των πολιτών, αθλητών, δημοσιογράφων και πολλών άλλων. Ο συνασπισμός με  τους Αλβανούς εταίρους, τους παρέχει στέγαση, εκπαίδευση, ιατρικές υπηρεσίες, ψυχοκοινωνική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. 

«Είναι το σωστό και πιο φυσικό πράγμα να κάνουμε», είπε ο κ. Ράμα στους New York Times. «Δεν βάζουμε ανθρώπους σε στρατόπεδα. «Είναι απάνθρωπο». – ειπώθηκε σε αυτό το ντοκιμαντέρ.

Στην ομιλία της, η Χίλαρι Κλίντον εξήρε την προσωπικότητα του Αλβανού πρωθυπουργού και τον ρόλο της Αλβανίας στη διάσωση των Εβραίων. 

Η Κλίντον είπε ότι εκτιμά την προσωπικότητα του Ράμα σε όλα  όσα έχει κάνει  για την ισότητα των φύλων.

Από την πλευρά του, ο Ράμα εξήρε την απονομή της εξαιρετικής τιμής, ενώ την πράξη αλληλεγγύης προς τον αφγανικό λαό τη χαρακτήρισε ως υποχρέωση για τις νεότερες γενιές. Είπε ότι είναι πολύ περήφανος για την Αλβανία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ