Σ.Λαβρόφ: «Αμερικανικοί πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς μπορεί να εμφανιστούν στην Ευρώπη»

«Το ΝΑΤΟ αρνείται να αναλογιστεί, εποικοδομητικά, τις προτάσεις μας για την αποκλιμάκωση της έντασης και να εμποδίσει επικίνδυνα περιστατικά»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε πως η αρχιτεκτονική της στρατηγικής σταθερότητας καταρρέει, συμπληρώνοντας πως αμερικανικοί πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς μπορεί να εμφανιστούν σύντομα στην Ευρώπη.

«Το ΝΑΤΟ αρνείται να αναλογιστεί, εποικοδομητικά, τις προτάσεις μας για την αποκλιμάκωση της έντασης και να εμποδίσει επικίνδυνα περιστατικά» είπε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια του 28ου Υπουργικού Συμβουλίου του ΟΑΣΕ.

«Αντίθετα, η στρατιωτική υποδομή της Συμμαχίας μεταφέρεται πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα. Το σενάριο-εφιάλτης για στρατιωτική σύγκρουση επιστρέφει» συμπλήρωσε.

Ξεκαθάρισε πως η Μόσχα θα επιμείνει στην ανάπτυξη συμφωνιών που θα αποκλείουν την προέλαση του ΝΑΤΟ στην ανατολή.

«Σε έναν διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τους συμμάχους τους, θα επιμείνουμε στην ανάπτυξη συμφωνιών που θα αποκλείουν περαιτέρω κινήσεις του ΝΑΤΟ στην ανατολή και ανάπτυξη οπλικών συστημάτων κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία που μας απειλούν» δήλωσε.

«Στο κοντινό μέλλον, θα καταθέσουμε κατάλληλες προτάσεις» προανήγγειλε και εξέφρασε την ελπίδα του να γίνει σωστή μελέτη τους «χωρίς επιφυλάξεις».

Ο Λαβρόφ προσέθεσε πως η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά τη μετατροπή των χωρών που συνορεύουν με τη Ρωσία σε στρατιωτικό ορμητήριο και επέμεινε πως η χώρα του είναι έτοιμη για επανεκκίνηση του διαλόγου με τις ΗΠΑ και την Ουκρανία.

«Ενδιαφερόμαστε να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Οι Αμερικανοί συνεργάτες μας έχουν πει πολλές φορές ότι θέλουν να βοηθήσουν [...] αποκαθιστώντας ένα ξεχωριστό κανάλι διαλόγου, που υπήρχε υπό την προηγούμενη κυβέρνηση. Είμαστε έτοιμοι για αυτό» τόνισε ο Λαβρόφ κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Έθιξε, επίσης, το θέμα της λειτουργίας των πρεσβειών της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

«Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα από εκείνα τα θέματα που μπορούν να επιλυθούν πολύ γρήγορα και να σταλεί ένα μήνυμα ότι μπορούμε ακόμα να καταλήξουμε σε συμφωνία» υπογράμμισε.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV