Οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει την ένταση και εναντίον της Κίνας μετά την Ρωσία δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά εάν όντως νιώθουν τόσο ισχυρές για να αντιμετωπίσουν και τις δύο υπερδυνάμεις ταυτόχρονα ή εάν απλώς «μπλοφάρουν» πολιτικά ελπίζοντας να υποχωρήσουν απέναντί τους από μόνες τους.

“Επιθετική” χαρακτήρισε την πολιτική την οποία ακολουθεί το Πεκίνο έναντι της Αυστραλίας ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού, Κερτ Κάμπελ.

Έσπευσε μάλιστα να κατηγορήσει την Κίνα ότι απώτερος στόχος της είναι να ασκήσει μεγάλη πίεση στην Αυστραλία, συνδέοντας αυτές τις εξελίξεις με την πρόσφατη αμυντική συμφωνία ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας, της γνωστής σε όλους πια ως AUKUS.

«Η Κίνα θα προτιμούσε να σπάσει την Αυστραλία. Να γονατίσει την Αυστραλία» τόνισε με νόημα ο κ. Κάμπελ.

Στο ίδιο κλίμα, ο απεσταλμένος του Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την Κίνα ως μια “απειλητική” χώρα, αποφασισμένη να επιβάλει τη βούλησή της στο εξωτερικό. Μάλιστα, ο κ. Κάμπελ δεν δίστασε να μιλήσει για ένα «αληθινά εντυπωσιακό οικονομικό πόλεμο εναντίον της Αυστραλίας».

Τη συμπεριφορά της Κίνας ο κ. Κάμπελ την αποδίδει στο γεγονός ότι υπό την ηγεσία του Σι Τζινπίνγκ, το Πεκίνο έχει πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, είναι πολύ πιο διεκδικητικό και «αποφασισμένο να λάβει μέτρα» προκειμένου να αναγκάσει τις ηγεσίες άλλων χωρών να αποδεχτούν τις αξιώσεις του.

Σίγουρα βαριές κουβέντες ή μάλλον ασυνήθιστες για διπλωμάτη, τις οποίες ωστόσο φρόντισε να αιτιολογήσει, συνδέοντας τη στάση της Κίνας ειδικά απέναντι στην Αυστραλία με δύο ζητήματα:

Την επιθυμία της Αυστραλίας να διερευνηθεί ο ρόλος της Κίνας στο ζήτημα της προέλευσης και της εξάπλωσης της Covid-19

Την αμυντική συμφωνία AUKUS, η οποία έχει ενοχλήσει σφοδρότατα το Πεκίνο.

Οι οικονομικές κυρώσεις της Κίνας με στόχο την Καμπέρα

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Κίνα επέβαλε μια σειρά από κυρώσεις σε αυστραλιανά προϊόντα, γεγονός το οποίο προκάλεσε τη μεγαλύτερη ένταση μεταξύ των δύο χωρών από την εποχή των γεγονότων στην πλατεία Τιενανμέν.

Το κριθάρι, ο άνθρακας, μεταλλεύματα, το βαμβάκι, το άχυρο, η ζάχαρη, το κρασί, το βοδινό, τα γαλακτοκομικά και πολλά άλλα προϊόντα από την Αυστραλία έχουν μπει στο στόχαστρο των κινεζικών αρχών, προκαλώντας οικονομική “αιμορραγία” στην Αυστραλία.

Η διεύρυνση της συμφωνίας AUKUS

Σύμφωνα με τον κ. Κάμπελ “η συμμαχία των τριών χωρών (σ.σ.:AUKUS) με στόχο να αντιμετωπιστεί η άνοδος της κινεζικής επιρροής στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού, θα τις συνδέει για γενιές.

Και κάπου εκεί στο τέλος των δηλώσεών του έριξε και μια “βόμβα”, λέγοντας ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα να ενταχθούν και άλλοι σύμμαχοι των τριών χωρών στην περιοχή του Ειρηνικού στην AUKUS.

«Αρκετοί σύμμαχοι ήρθαν να μας δουν, αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμμαχίας, και μας ρώτησαν ‘μπορούμε να συμμετάσχουμε;»,  είπε ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ