Μόσχα: «Από το 2022 η ρωσική Αεροπορία θα χρησιμοποιεί πυραύλους Zircon»

Οι ΗΠΑ ανησυχούν - Έχουν μείνει πίσω

Ο Αναπληρωτής Διοικητής των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων, Αντιστράτηγος Αντρέι Γιουντίν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Krasnaya Zvezda, δήλωσε ότι το επόμενο έτος νέα αεροσκάφη που θα διαθέτουν υπερηχητικά όπλα θα επιχειρούν στις αεροπορικές δυνάμεις της Ρωσικής ομοσπονδίας, όπως αποκαλύπτει το defencenet.ru.

Ο Γιουντίν είπε ότι στο πλαίσιο της αμυντικού προϋπολογισμού το 2022, σχεδιάζεται να αποκτηθούν από την ρωσική Αεροπορία περισσότερα από 200 οπλικά συστήματα στρατιωτικού και ειδικού εξοπλισμού.

«Το επόμενο έτος πρέπει να θέσουμε σε επιχειρησιακή λειτουργία πολλά από τα υποσχόμενα οπλικά συστήματα συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών όπλων που θα ανεβάσουν το επίπεδο εκσυγχρονισμού της ρωσικής Αεροπορίας στο 89%», είπε.

Στις ΗΠΑ ανησυχούν με αυτή την εξέλιξη διότι βρίσκονται πίσω στον συγκεκριμένο τομέα και για πρώτη φορά η Ρωσία παίρνει το τεχνολογικό προβάδισμα πλήττοντας το γόητρο των ΗΠΑ αλλά και κάνοντάς τες να νιώθουν γεωπολιτική «αδυναμία» έναντι της Μόσχας.

Αυτή την στιγμή η ρωσική Αεροπορία διαθέτει μόνο ένα μαχητικό ικανό να χρηδσιμποιήσει τον πύραυλο Zircon, είναι το  MiG-31K, για την ακρίβεια δέκα μαχητικά του τύπου έχουν υποστεί τις απαιτούμενες τροποποιήσεις και θεωρούνται επιχειρησιακά στη Νότια Στρατιωτική Διοίκηση.

Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι μέχρι το τέλος του 2024, σύμφωνα με το σχέδιο, οι αεροπορικές δυνάμεις θα παραλάβουν 22 μαχητικά Su-57 πέμπτης γενιάς και μέχρι το 2028 ο αριθμός τους στις Ένοπλες Δυνάμεις θα ανέλθει σε 76.

Η Ρωσία είναι πλέον η μόνη χώρα στον κόσμο με υπερηχητικούς πυραύλους σε επιχειρησιακή ετοιμότητα που θα μπορεί άμεσα να τους χρησιμοποιεί είτε από μαχητικά αεροσκάφη είτε από πλοία, είτε από υποβρύχια.

«Για πολλά χρόνια, προσπαθούσαμε να είμαστε στο ίδιο επίπεδο ή να φτάσουμε το επίπεδο ανάπτυξης των κορυφαίων οπλικώ συστημάτων των δυτικών χωρών και για πρώτη φορά σε όλο αυτό το διάστημα, βρισκόμαστε μπροστά. Στον τομέα της δημιουργίας υπερηχητικών όπλων», λένε Ρώσοι αξιωματούχοι.

 Ο υπερηχητικός πύραυλος Zircon υποβάλλεται σε δοκιμές ενώ οι στρατηγικοί υπερηχτικοί πύραυλοι Avangard βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία.

Δεν θα εντοπίζεται από τα ραντάρ του αντιπάλου ο υπερυπερηχητικός πύραυλος Ζircon κάτω όμως υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις  αναφέρουν ρωσικές πηγές.

Σύμφωνα ρωσικές κυβερνητικές πηγές, ο πύραυλος Zircon (πλήρης ονομασία 3M22 Zircon), μπορεί να φτάσει ταχύτητες που θα υπερβαίνουν την ταχύτητα του ήχου κατά 9 φορές (9 Mach), και με εμβέλεια η οποία θα ξεπερνά τα 1.000 χιλιόμετρα.

Επιπλέον, ο συγκεκριμένος πύραυλος θα έχει τη δυνατότητα να πλήττει και θαλάσσιους αλλά και επίγειους στόχους, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τις δυνατότητες του ρωσικού Nαυτικού.

ο πύραυλος θα είναι φτιαγμένος από ειδικά πολυμερή υλικά, που συμπεριλαμβάνουν άνθρακα και ανθρακονήματα, γεγονός που θα τον καθιστά ελαφρύτερο και σχεδόν αόρατο στα εχθρικά ραντάρ.

Σύμφωνα με το Avia.pro, το πολυμερές υλικό του Zircon θα είναι παρόμοιο με το KIMF, που ήδη χρησιμοποιείται στους βαλλιστικούς πυραύλους 3M37 Skiff, που εκτοξεύονται από υποβρύχια.

ADVERTISEMENTΔημοφιλή άρθραpronews.grREAD MOREΣτο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το εντυπωσιακό αμερικανικό πλοίο «ARC Independence» (φωτο)

Ειδικότερα, το KIMF, που παράγεται από το εργοστάσιο της UMATEX στο Τσελιαμπίνσκ, είναι ένα πανάλαφρο αλλά πολύ ανθεκτικό υλικό, που παρέχει υψηλή θερμική προστασία.

Ένας πύραυλος Zircon, που ταξιδεύει με 10.000 χλμ/ώρα, θα μοιάζει με μια γιγάντια μπάλα φωτιάς που θα καίει τον ορίζοντα, σύμφωνα με την ανώνυμη πηγή, που το Avia.pro επικαλείται ενώ σχεδιάζεται και έκδοση με ταχύτητα που θα αγγίζει τα 10 μαχ.

«Ο εχθρός δεν θα είναι σε θέση να δει τον πύραυλο στα ραντάρ, αλλά θα τον βλέπει να καταφτάνει από τον ορίζοντα. Στην κυριολεξία θα προκαλεί δέος», λένε οι Ρώσοι.

Ο πύραυλος θα είναι φτιαγμένος από ειδικά πολυμερή υλικά, που συμπεριλαμβάνουν άνθρακα και ανθρακονήματα, γεγονός που θα τον καθιστά ελαφρύτερο και σχεδόν αόρατο στα εχθρικά ραντάρ.

Το πολυμερές υλικό του Zircon θα είναι παρόμοιο με το KIMF, που ήδη χρησιμοποιείται στους βαλλιστικούς πυραύλους 3M37 Skiff, που εκτοξεύονται από υποβρύχια.

Πέρσι το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέφερε ότι τέθηκε σε λειτουργία το επόμενο σύστημα υπερηχητικών πυραύλων εξοπλισμένο με το όχημα πυρηνικής ενίσχυσης Avangard.

Ο νεότερος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM) με τα υπερηχητικά οχήματα ολίσθησης παραδόθηκε στο τμήμα Dombarovsky της Στρατηγικής Πυραυλικής Δύναμης, σύμφωνα με δελτίο τύπου του ρωσικού στρατού που κυκλοφόρησε στις 16 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.

Το Avangard είναι ένα στρατηγικό διηπειρωτικό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων εφοδιασμένο με ένα υπερηχητικό όχημα ενίσχυσης. 

Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, το πρωτοποριακό όπλο αναπτύχθηκε από την Ένωση Έρευνας και Παραγωγής Μηχανικής-Κατασκευής (η πόλη Reutov στην περιοχή της Μόσχας) και δοκιμάστηκε από το 2004.

Το όχημα boost-glide είναι ικανό να πετάει πάνω από 20 φορές την ταχύτητα του ήχου στα πυκνά στρώματα της ατμόσφαιρας, να κάνει ελιγμούς από τη διαδρομή πτήσης και το ύψος του και παραβιάζει οποιαδήποτε αντιπυραυλική άμυνα.

Τοποθετημένο στην κορυφή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, το Avangard μπορεί να μεταφέρει ένα πυρηνικό όπλο έως δύο μεγατόνων.

Το πρώτο σύνθετο πυραύλων οπλισμένο με τον Avangard τέθηκε σε λειτουργία κοντά στην πόλη Orenburg της νότιας Ουράλς στα τέλη του 2019, σύμφωνα με πολλές αναφορές.

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV