Οι Τούρκοι Πεζοναύτες αποκτούν το τεθωρακισμένο όχημα ZAHA - Ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές

Tην στιγμή που ακόμα οι Έλληνες Πεζοναύτες δεν έχουν αποκτήσει ένα αμφίβιο τεθωρακισμένο όχημα, η Τουρκία ετοιμάζεται να προμηθεύσει τους δικούς της με εγχώριας κατασκευής.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Τουρκίας, Fuat Oktay, οι δοκιμές του αμφίβιου τεθωρακισμένου οχήματος ZAHA, σχεδίασης και ανάπτυξης της τουρκικής FNSS, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και πλέον αναμένεται να ξεκινήσουν οι παραδόσεις. Συνολικά οι Τούρκοι Πεζοναύτες θα αποκτήσουν 27 οχήματα.

Η τελευταία σειρά δοκιμών αφορούσε στην αντιναρκική προστασία του οχήματος. Το συμβόλαιο του προγράμματος ZAHA υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2017 και αφορά στην προμήθεια 23 οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, δύο οχημάτων διοίκησης και δύο οχημάτων περισυλλογής.

Ο οπλισμός του αποτελείται από έναν τηλεχειριζόμενο πύργο με πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών και ένα αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων των 40 χιλιοστών.

Στη θάλασσα το ZAHA επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 7 κόμβων (13 χιλιομέτρων την ώρα), ενώ στην ξηρά επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 70 χιλιομέτρων την ώρα.

Μπορεί να ανέβει ανηφόρα με κλίση 60%, να κινηθεί σε έδαφος ή δρόμο με πλευρική κλίση 40%, να υπερπηδά κάθετα εμπόδια ύψους 90 εκατοστών και κωλύματα μήκους δύο μέτρων.

Το όχημα μεταφοράς προσωπικού μπορεί να μεταφέρει τριμελές πλήρωμα (οδηγός, αρχηγός, πυροβολητής) και ομάδα 18-21 Πεζοναυτών.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV