Για πρώτη φορά η Ταϊβάν επιβεβαίωσε την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στο έδαφός της

Για πρώτη φορά η Ταιβάν παραδέχθηκε επίσημα την ύπαρξη αμερικανικών δυνάμεων στο έδαφός της, κάτι που πρόκειται ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο. Όπως ανέφερε η πρόεδρος του νησιωτικού κράτους (που η Κίνα θεωρεί δική της επικράτεια) Τσάι Ινγκ – βεν  οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται στο έδαφος της Ταιβάν με στόχο την εκπαίδευση του Στρατού της χώρας.  Η ίδια πάντως σημείωσε πως δεν είναι τόσοι πολλοί όσο κάποιος μπορεί να νομίζει.

Μιλώντας στο CNN η Τσάι Ινγκ – βεν   ανέφερε ότι η χώρα της η οποία βρίσκεται σε απ΄σοταση 200 χλμ. από την Κίνα είναι ένας «φάρος» δημοκρατίας που πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτόν του.

«Είμαστε σε αυτό το νησί των 23 εκατομμυρίων ανθρώπων και παλεύουμε κάθε μέρα να προστατέψουμε εμάς, την Δημοκρατία μας και να κάνουμε σίγουρο ότι ο λαός μας έχει την ελευθερία την οποία αξίζει.

Εάν πέσουμε, αυτό θα σημαίνει ότι όποιοι πιστεύουν σε αυτές τις αξίες θα αναρωτηθούν αν πρέπει να παλεύουν για αυτές».

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας Chiu Kuo-cheng η παρουσία αμερικανών   στρατιωτικών συμβούλων στο έδαφος της Ταιβάν συμβαίνει εδώ και κάποιο διάστημα, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες 

Ο ίδιος πάντως συμπλήρωσε λέγοντας:

«Η χώρα πρέπει να βασιστεί στις δικές της δυνάμεις για την άμυνά της και αν κάποιες άλλες χώρες θέλουν να μας βοηθήσουν θα πως αυτό που είχα πει εδώ και ακιρό, ότι είμαστε ευτυχείς αλλά δεν μπορούμε να βασιζόμαστε ολοκληρωτικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.»

Όπως αναφέρουν ξένα ΜΜΕ, ένα απόσπασμα Αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων των ειδικών δυνάμεων βρίσκεται στην Ταιβάν σε προγραμματισμένη εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων της Ταιβάν.

Αν ειδικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στο έδαφος της Ταιβάν είναι γνωστή στο Πεκίνο, εντούτοις είναι η πρώτη φορά που η Ταϊπέι αποδέχεται επίσημα κάτι τέτοιο. Αυτό σίγουρα θα οδηγήσει σε περαιτέρω όξυνση της έντασης που υπάρχει, αναφέρουν.

 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV