Κινεζικά κρατικά ενημέρωσης προειδοποιούν ότι ο «Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα μπορούσε να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή» από την ώρα που δεκάδες πολεμικά αεροσκάφη εστάλησαν στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν.

Άρθρο στην κρατική εφημερίδα Global Times αναφέρει ότι η «συμπαιγνία» ΗΠΑ και Ταϊβάν είναι τόσο «θρασεία» που η κατάσταση «έχει σχεδόν χάσει κάθε περιθώριο ελιγμών, που βρίσκεται στα όρια μιας αντιπαράθεσης».

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι ο λαός της Κίνας είναι έτοιμος να υποστηρίξει τον ολοκληρωτικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, οι οποίες στηρίζουν την Ταϊβάν, και προειδοποιείται το νησιωτικό έθνος να μην «παίζει με τη φωτιά».

Η Ταϊβάν έχει ήδη ζητήσει από την Κίνα και τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να σταματήσουν τις «προληπτικές ενέργειες», ύστερα από την αποστολή περίπου 150 κινεζικών πολεμικών αεροσκαφών που παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν από την Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένων 56 αεριωθούμενων αεροπλάνων τη Δευτέρα, σε μια κατακόρυφη αύξηση της επιθετικότητας.

H πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-Γουέν δεσμεύθηκε την Τρίτη να «κάνει ό,τι χρειαστεί» για να προστατεύσει την Ταϊβάν από την εισβολή, καθώς ανέφερε ότι χωρίς τη βοήθεια των συμμάχων της χώρας ο «αυταρχισμός έχει το πάνω χέρι στη δημοκρατία».

Εν τω μεταξύ, εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν το βρετανικό πολεμικό HMS Queen Elizabeth να πλέει στη Θάλασσα των Φιλιππίνων σε κοινή άσκηση με δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα – το USS Ronald Reagan και το USS Carl Vinson – και το ιαπωνικό αντιτορπιλικό ελικοπτέρων JS Ise.

Η αρμάδα, η οποία περιλαμβάνει επίσης αρκετά πολεμικά πλοία από έξι διαφορετικές χώρες συνολικά, πραγματοποίησε κοινές ασκήσεις το Σαββατοκύριακο στην περιοχή.

Οι πρόσφατες διελεύσεις μέσω των Στενών της Ταϊβάν από βρετανικά και αμερικανικά πλοία , σε συνδυασμό με το νέο αμυντικό σύμφωνο του AUKUS έχουν εξοργίσει το Πεκίνο και πυροδοτούν όλο και μεγαλύτερες επιδείξεις ισχός στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ χαρακτηρίζει την κατάληψη της αυτοδιοικούμενης δημοκρατίας ως «αναπόφευκτη» και το Πεκίνο έχει εντείνει τις πιέσεις προς την Πρόεδρο Τσάι από τότε που εξελέγη το 2016 με κεντρικό πρόγραμμά της την εντολή μιας «ανεξάρτητης» Ταϊβάν.

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, η πρόεδρος της Taiwan, Τσάι δηλώνει: «Θα πρέπει να θυμούνται ότι εάν πέσει η Ταϊβάν, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την περιφερειακή ειρήνη και το σύστημα δημοκρατικής συμμαχίας. «Θα σηματοδοτούσε ότι στον σημερινό παγκόσμιο διαγωνισμό αξιών, ο αυταρχισμός έχει το πάνω χέρι επί της Δημοκρατίας»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ