Η Αεροπορία των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι το πρόγραμμα των προηγμένων stealth στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών τύπου B-21 Raider βρίσκεται ήδη σε πολύ προχωρημένη διαδικασία αφού ήδη κατασκευάζονται πέντε δοκιμαστικά μοντέλα.

Οι Αμερικανοί δείχνουν να θέλουν να προλάβουν πρωτίστως την Κίνα και μετά την Ρωσία καθώς φαίνεται να θέλουν να ενισχύσουν άμεσα την πυρηνική τους τριάδα.

Μέχρι τώρα σε ότι αφροά τα δεδομένα ενός μελλοντικού πυρηνικού πολέμου, η μόνη χώρα που πραγματικά μπορεί να καταστρέψει τις ΗΠΑ είναι η Ρωσία που διαθέτει ισοδύναμης ισχύος πυρηνικό οπλοστάσιο.

Το ζήτημα όμως σε αυτά είναι πόσο κοντά μπορείς να μεταφέρεις την ισχύ αυτή στον αντίπαλό σου.

Ειδικότερα, ο πολιτικός προϊστάμενος του αμερικανικού Υπουργείου Πολεμικής Αεροπορίας Φρανκ Κένταλ, δήλωσε ότι η «USAF επιχειρεί τώρα χάρη σε επενδύσεις που έγιναν πριν από πολλές δεκαετίες», αναφερόμενος σε στρατηγικά βομβαρδιστικά όπως το B-52 και το B-1.

Ωστόσο ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό πρόκειται να αλλάξει πολύ σύντομα, καθώς αυτή την στιγμή που μιλάμε κατασκευάζονται πέντε δοκιμαστικά αεροσκάφη τύπου B-21 Raider στην γραμμή παραγωγής του εργοστασίου υπ’αριθμόν 42 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, στο Palmdale της Καλιφόρνια».

Όχι δύο, αλλά πέντε stealth B-21 κατασκευάζονται αυτή την στιγμή

Η δήλωση αυτή του κορυφαίου αξιωματούχου του Πενταγώνου ήταν απρόσμενη, καθώς αυτό που ήταν γνωστό μέχρι τώρα ήταν πως μόνο δύο δοκιμαστικά μοντέλα B-21 Raider βρίσκονται σε στάδιο παραγωγής, όχι πέντε. Όμως, η αποκάλυψη αυτή σηματοδοτεί παράλληλα και την θετική πορεία του αναπτυξιακού προγράμματος για τα stealth στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη επόμενης γενιάς από την κατασκευάστρια εταιρεία  Northrop Grumman. Συνεπώς, το γεγονός ότι πέντε αεροσκάφη αναμένεται να κατασκευαστούν μέχρι το 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, δείχνει ότι οι ΗΠΑ επενδύουν σημαντικά στο αεροσκάφος αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φρανκ Κένταλ είχε εκφράσει πριν από μερικούς μήνες την επιθυμία της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας για την απόκτηση 145 stealth βομβαρδιστικών νέας γενιάς τύπου B-21 Raider, τα οποία προορίζονται να αντικαταστήσουν σημαντικό αριθμό των υφισταμένων βομβαρδιστικών B-2 Spirit αλλά και των B-1 Lancer. Ο ίδιος είχε πει ότι: ««Νομίζω ότι… είναι ένας λογικός αριθμός, σε αυτό το σημείο,» αναφερόμενος στα 145 stealth βομβαρδιστικά B-21 και πρόσθεσε ότι: «Απέχουμε πολύ από το να το επιτύχουμε και οι απαιτήσεις μας μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου [αλλά] ως βάση για τη διαχείριση του προγράμματος, νομίζω ότι ο αριθμός είναι λογικός».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ