Ο πρέσβης του Αφγανιστάν στην Ελλάδα Μιρβάις Σαμάντι, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο pronews.gr και στον Άρη Δημητρακόπουλο, την ώρα που η Ταλιμπάν έχουν πάρει την εξουσία και η Ισλαμική Δημοκρατία του Αφγανιστάν έχει ουσιαστικά καταρρεύσει. 

Ο πρέσβης αφού δηλώνει ρητά πως δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί του οι Ταλιμπάν, περιγράφει πως λειτουργεί η πρεσβεία, ενώ το κράτος και η κυβέρνηση έχουν διαλυθεί. 

Όπως μας είπε «αυτή τη στιγμή συνεχίζω να υπηρετώ κάτω από την σημαία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν» και πως «βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών μας, που δεν βρίσκεται στην χώρα, την κυβέρνηση της Ελλάδας αλλά και τις άλλες αφγανικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο, ώστε να παρέχουμε κάποιες προξενικές υπηρεσίες στους πολίτες μας»

Ο κ. Σαμάντι αναφέρθηκε και για την αντίσταση στους Ταλιμπάν στην κοιλάδα του Παντσζίρ, όπως είπε η αντίσταση αυτή είναι πραγματικότητα και αν οι Ταλιμπάν θελήσουν να επιβάλουν την κυβέρνηση τους με τη βία τότε θα υπάρξει αντίσταση σε όλο το Αφγανιστάν και όχι σε μόνο μία περιοχή. 

Ολόκληρη η συνέντευξη:  

https://youtu.be/nqSTQPHsOB8?t=2

Όσον αφορά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων δήλωσε πως αυτή έγινε «βάσει ημερολογιακής προθεσμίας και όχι βάσει της κατάστασης στο έδαφος» και ότι «Ο λαός του Αφγανιστάν αισθάνεται εγκαταλειμμένος από τις ΗΠΑ».

Παράλληλα όπως είπε το ερώτημα του λαού του Αφγανιστάν είναι «Για ποιο λόγο έχυσε τόσο αίμα τα προηγούμενα χρόνια; » 

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, υπογράμμισε πως οι περισσότεροι Αφγανοί αυτή τη στιγμή προσπαθούν να εισέλθουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, αλλά προέβλεψε πως θα υπάρξουν μεγάλες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.

Παράλληλα κάλεσε την Ελλάδα να κάνει κάτι για να εκκενώσει τις οικογένειες των ανθρώπων της πρεσβείας του Αφγανιστάν, οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων και μελών της οικογένειάς του. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ