Η τουρκική κυβέρνηση φέρεται να ήρε βέτο κατά  της Αιγύπτου το 2020 στο ΝΑΤΟ, όπως τουλάχιστον αναφέρει το ”Middle East Eye”.

«Η Τουρκία αναίρεσε το βέτο που είχε σε ισχύ έναντι της Αιγύπτου, επιτρέποντάς της να αναπτύξει μια εταιρική σχέση με το ΝΑΤΟ», αναφέρουν πηγές.

«Η Τουρκία υποστηρίζει την Αίγυπτο στην προώθηση και  συνεργασία της με το ΝΑΤΟ ως μέρος του Μεσογειακού Διαλόγου, ένα φόρουμ για τις χώρες του ΝΑΤΟ και της Μεσογείου και η Άγκυρα υποστηρίζει τη συμμετοχή της Αιγύπτου σε όλες τις δραστηριότητες στο πλαίσιο αυτό.»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε σε τηλεοπτικό κανάλι την περασμένη εβδομάδα, ότι η χώρα του έκανε κάποιες χειρονομίες καλής θέλησης προς την Αίγυπτο εντός του ΝΑΤΟ, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία και η Αίγυπτος προσπάθησαν να επιδιορθώσουν τις σχέσεις που είχαν επιδεινωθεί σφοδρά όταν η Άγκυρα αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι, ως νόμιμο ηγέτη της χώρας και φυσικά εξακολουθεί να αρνείται να αναγνωρίσει έως και τώρα..

Νωρίτερα αυτό το μήνα, σε μια προφανή προσπάθεια προσέγγισης, ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, κάλεσαν την Αίγυπτο δημόσια για βελτίωση των σχέσεών τους.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι ο Μεσογειακός Διάλογος, ο οποίος περιλαμβάνει την Αίγυπτο, το Ισραήλ, το Μαρόκο και την Τυνησία, εξακολουθεί να είναι ενεργός αν και ο ιστότοπός του έχει ενημερωθεί από τον Φεβρουάριο του 2019!

Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η συμμαχία ενέκρινε πρόσφατα ένα νέο Πρόγραμμα Ατομικής Συνεργασίας με την Αίγυπτο, για να συνδυάσει τις αιγυπτιακές προτεραιότητες ασφαλείας με τα συμφέροντα ασφάλειας του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

«Το ΝΑΤΟ είχε μακρόχρονο πολιτικό διάλογο και πρακτική συνεργασία με την Αίγυπτο. Αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκε για την ανάπτυξη πολιτικού διαλόγου και πρακτικής συνεργασίας μεταξύ της Συμμαχίας και των εταίρων της στις περιοχές της Μεσογείου», ανέφερε αξιωματούχος.

Τούρκος αξιωματούχος που γνωρίζει το ζήτημα, είπε ότι τα προγράμματα είναι συνήθως ένας καλός τρόπος για να παρέχουν στις χώρες-εταίρους, στρατιωτική και τεχνική εκπαίδευση ΝΑΤΟ, η οποία είναι πολύτιμη για κράτη εκτός της συμμαχίας.

Η Τουρκία ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα, ότι θα στείλει μια διπλωματική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών στο Κάιρο, για πρώτη φορά μετά την άνοδο του Σίσι στην εξουσία.

Η Τουρκία ζήτησε επίσης από τα αιγυπτιακά κανάλια της αντιπολίτευσης που βρίσκονται στη χώρα, να μειώσουν την κριτική τους απέναντι στην κυβέρνηση του Σίσι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ