Τον τερματισμό της σύγκρουσης στα σύνορά τους αποφάσισαν Τατζικιστάν και Κιργιστάν

Για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης, την απόσυρση στρατευμάτων και τη συγκρότηση ομάδας εργασίας συμφώνησαν το Τατζικιστάν και το Κιργιζιστάν, όπως έγινε γνωστό τη Μεγάλη Παρασκευή (30/04).

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου του Τατζικιστάν Khovar, «οι Επιτροπές για την επίλυση της ένοπλης σύγκρουσης στις παραμεθόριες περιοχές της Δημοκρατίας του Ταταρστάν και της Δημοκρατίας της Κιργιζίας (Τατζικιστάν και Κιργιστάν) συζήτησαν τις αιτίες και τις συνέπειες του συμβάντος, κατέληξαν σε αμοιβαία συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης, την απόσυρση προσωπικού και στρατιωτικού εξοπλισμού και στη λήψη μέτρων για την πρόληψη της κλιμάκωσης της έντασης».

Ακόμα, επισημάνθηκε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια κοινή ομάδα εργασίας μεταξύ των αξιωματικών επιβολής του νόμου και των υπαλλήλων των εκτελεστικών Αρχών των δύο Δημοκρατιών για την πλήρη εφαρμογή των προγραμματισμένων μέτρων, καθώς και τη δημιουργία «προϋποθέσεων για γόνιμες διαπραγματεύσεις».

Η σύγκρουση στην περιοχή των συνόρων άρχισε την προηγούμενη ημέρα, καθώς όπως αναφέρεται από το Μπισκέκ, το Τατζικιστάν προσπάθησε να εγκαταστήσει σύστημα κλειστού κυκλώματος (CCTV) στις γραμμές μετάδοσης.

Εντούτοις, οι πολίτες του Κιργιστάν αντιτάχθηκαν και οι κάτοικοι άρχισαν να ρίχνουν πέτρες ο ένας στον άλλον και η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε τη νύχτα.

Υπενθυμίζεται πως η περιοχή γίνεται περιοδικά μια ζώνη συγκρούσεων, καθώς είναι αδύνατο να προσδιοριστεί ακριβώς πού βρίσκονται τα σύνορα μεταξύ των κρατών.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV