Ένα βήμα πριν την προμήθεια επιπλέον συστοιχιών S-400 είναι η Τουρκία καθώς σε μια ειλημμένη σχεδόν απόφαση η Άγκυρα για την προμήθεια “απαντώντας” με αυτό τον τρόπο στην αμερικανική αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η προμήθεια σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορά ακόμα μία συστοιχία με option για ακόμα μία προσθέτοντας έτσι ακόμα 6 τετραπλούς εκτοξευτές με 100 πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατ’ελάχιστον.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν.Παναγιωτόπουλος υποστηρίζει (στα σοβαρά…)  ότι «η αποστολή μίας από τις έξι πυροβολαρχίες στην Σαουδική Αραβία δεν… θα επηρεάσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ΕΔ».

Η Τουρκία δίνει με την αγορά μια διπλή απάντηση τόσο για τις νατοϊκές αιτιάσεις για να μην αγοραστούν ρωσικά οπλικά συστήματα , όσο και για την εθνική, όπως την εξέλαβαν προσβολή, της αναγνώρισης από τον Τ.Μπάιντεν της γενοκτονίας των Αρμενίων ενίσχυσαν τις επαφές με την ρωσική πλευρά για την επιπλέον προμήθεια των S-400.

Και αν αυτή η “τουρκική απάντηση” δεν θα είναι αρκετή στις ΗΠΑ όπως όλα δείχνουν το επόμενο βήμα θα είναι η έξωση από την βάση του Ιντσιρλίκ. (Ήδη επί του θέματος έχει κάνει δηλώσεις ο τούρκος ΥΠΑΜ)

Έτσι ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ότι η αγορά S-400 απειλεί την ασφάλεια των ΗΠΑ είπε ότι θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, αλλά δεν υπήρχε διάλογος για αυτό το ζήτημα και εξέφρασε την ελπίδα του για διάλογο στο μέλλον.

Ο κ. Ντεμίρ συμμετείχε στην εκπομπή ενός ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού και αξιολόγησε τις δηλώσεις του Μπλίνκεν ότι τα ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας απειλούν την ασφάλεια των ΗΠΑ και ότι είναι πολύ σημαντικό η Τουρκία και όλοι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ να αποφεύγουν τα ρωσικά αμυντικά συστήματα.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας ανέφερε ότι δεν έχουν τέτοιες σκέψεις και είπε:

“ Έχουμε πει επανειλημμένα να μας εξηγήσουν αυτό και να μας πείσουν. Είπαμε ότι όποια και αν είναι η ανησυχία σας, θα κάνουμε βήμα στο πνεύμα της συμμαχίας.

Σε μια συνάντηση, είπα στον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον ότι πρέπει τεχνικά να μας πείσετε. Μου είπε ότι  έχουμε δίκιο και μας χρωστάνε μια εξήγηση και θα το κάνουν. Εμείς περιμένουμε ακόμη μια εξήγηση”.

Ο Ντεμίρ υπογράμμισε ότι μπορεί ο Μπλίνκεν να λέει αυτά πιστεύοντας σύμφωνα με τις πληροφορίες που του έχουν μεταφερθεί αλλά οι ίδιοι έχουν ανησυχίες για το πόσο ειλικρινείς είναι εκείνοι που μετέφεραν αυτές τις πληροφορίες δίνοντας έτσι τον διπλωματικό χώρο στις ΗΠΑ να υπαναχωρήσουν στην αμερικανική θέαση των σχέσεών τους αλλιώς οι εξελίξεις μπορεί να είναι καταιγιστικές.

Στην Ελλάδα θεωρούν ότι με την μείωση κατά 17% της αντιαεροπορικής ισχύος μέσου και μακρού βεληνεκούς της ελληνικής αεράμυνας (με την αποστολή της πυροβολαρχίας στην Σαουδική Αραβία) με το νεότερο και θεωρητικά ικανότερο αντιαεροπορικό της σύστημα (οι ρωσικοί S-300PMU1 είναι άγνωστο αν λειτουργούν πλέον), όπως είναι οι MIM-104 Patriot PAC-3,«δεν διαταράσσεται», όπως λέει ο υπουργός «η αμυντική ικανότητα και αποτελεσματικότητα» των ΕΔ.

Και μιλάμε για ένα σύστημα το οποίο βρίσκεται στην κορυφή της επιχειρησιακής ανάγκης δεδομένης της τουρκικής αεροπορικής απειλής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ