«Στοπ» από Πούτιν σε Ερντογάν: «Να μην καταργήσεις την συνθήκη του Μοντρέ - Είναι απαραίτητη»

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί το καθεστώς της Μαύρης Θάλασσας υπό τους κανόνες που θέτει η συνθήκη του Μοντρέ.

«Σε σχέση με τα σχέδια κατασκευής της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης από την Τουρκία, η ρωσική πλευρά τόνισε τη σημασία της διατήρησης, προκειμένου να διασφαλιστεί η περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, του ισχύοντος καθεστώς των Στενών του Εύξεινου Πόντου σύμφωνα με τις διατάξεις του Σύμβασης του Μοντρέ του 1936» ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Παράλληλα, ο Ρώσος Πρόεδρος εξέθεσε τις απόψεις της Μόσχας όσον αφορά την επίλυση της εσωτερικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία.

«Κατόπιν ερώτησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν περιέγραψε τις προσεγγίσεις της Ρωσίας για την επίλυση της εσωτερικής κρίσης στην Ουκρανία. Τονίστηκε ότι η βάση για τη διευθέτηση είναι η δέσμη μέτρων του Μινσκ του 2015 καθώς δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Ταυτόχρονα, εκφράστηκε ανησυχία όσον αφορά το γεγονός ότι η ουκρανική πλευρά αποφεύγει την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ και πρόσφατα επανέλαβε επικίνδυνες προκλητικές ενέργειες με στόχο την επιδείνωση της κατάστασης στη γραμμή επαφής» ανέφερε το Κρεμλίνο σε δήλωση.

Σε ότι αφορά το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι εκτιμά τις κινήσεις της Ρωσίας όσον αφορά την σταθεροποίηση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή.

Καταληκτικά, ο Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του, συζήτησαν και την πιθανή κοινή παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

«Τα θέματα της καταπολέμησης του κορωνοϊού συζητήθηκαν λεπτομερώς. Εκφράστηκε πρόθεση για αύξηση της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα, συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου των προμηθειών και της πιθανής από κοινού παραγωγής του ρωσικού εμβολίου Sputnik V» ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV