«Ανάλυση» χωρίς όμως να αναφέρει τίποτα το καινούργιο πέραν των όσων είναι ήδη γνωστά για τα εξοπλιστικά και τις αμερικανικές επιδιώξεις στην κεντρική Μεσόγειο, έκανε δημοσιογράφος της ιταλικής εφημερίδας «Il fatto quotidiano».

Ο δημοσιογράφος βλέπει παράλληλα στροφή των ΗΠΑ του Τζόε Μπάιντεν προς την Ελλάδα χωρίς όμως να το αιτιολογεί  λέγοντας μόνο πως «η ισορροπία των μεσογειακών συμμαχιών μετατοπίζεται από την Τουρκία στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον Ιταλό δημοσιογράφο, «η νέα αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να προτίθεται να μετατοπίσει το κέντρο βάρους των δραστηριοτήτων της στη Μεσόγειο υπέρ της Αθήνας, η οποία εν τω μεταξύ ενισχύει τη στρατιωτική της ικανότητα με την αγορά 18 τελευταίας γενιάς μαχητικών Rafale. Ο 6ος στόλος των ΗΠΑ θα μπορούσε σύντομα να βασιστεί στις ελληνικές βάσεις για συντήρηση και προμήθειες. Αμερικανικοί όμιλοι όπως η Tesla και η Microsoft στοιχηματίζουν επίσης στην Ελλάδα».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι μετά την αλλαγή στην ηγεσία του Λευκού Οίκου, το επίκεντρο των νέων πολιτικών δεν είναι μόνο το Ιράν. Η προεδρία του Τζο Μπάιντεν «ξεκινά με ένα σημαντικό θέμα, το οποίο θα έχει απήχηση σε ισορροπίες και επιρροές σε δύο στρατηγικά τεταρτημόρια, όπως η Ευρω-Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή».

Η Ελλάδα θεωρείται υποψήφια για να αναλάβει τον ρόλο του πρώτου στρατιωτικού κόμβου του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο, εκδιώχνοντας  την Τουρκία, της οποίας η αμερικανική βάση στο Ιντσιρλίκ αποδυναμώνεται προς όφελος του κόλπου της Σούδας, στην Κρήτη. Στην αμερικανική βάση, τα έργα ανάπλασης εξελίσσονται και πολύ σύντομα θα υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας για περισσότερα πυρηνικά υποβρύχια και φρεγάτες.

Η Ελλάδα θα μπορέσει να αναβαθμιστεί τόσο τεχνικά όσο και γεωπολιτικά, λόγω μιας διπλής επένδυσης στον αεροναυτικό τομέα. Πρώτον, επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη αγόρασε 18 μαχητικά Rafale από τη Γαλλία , με τα πρώτα έξι να παραδίδονται πριν το τέλος του 2021, αντικαθιστώντας σταδιακά τα Mirage 2000s και F-16s. Η Ελλάδα σκέφτεται το ενδεχόμενο της πολύπλοκης αγοράς F-35 από τις ΗΠΑ. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη προορίζονταν για την Τουρκία, ωστόσο η πώλησή τους πάγωσε από το Πεντάγωνο, λόγω της εξαγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, με αποτέλεσμα να υπάρξει διπλωματική κρίση Άγκυρας – Ουάσινγκτον.

«Πρόκειται για μια σημαντική επένδυση για τα ελληνικά ταμεία, που δεν μπορούσε να φανταστεί κάποιος πριν από λίγα χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και των παρεμβάσεων της τρόικας», αναφέρει το κείμενο, σημειώνοντας ότι μια τέτοια ενέργεια αντισταθμίστηκε με αμερικανικές επενδύσεις.

Στρατηγικός φάκελος η ενέργεια

Πλην της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας, και των τομέων της άμυνας και της τεχνολογίας, προστίθεται κι άλλος ένας στρατηγικός φάκελος: η ενέργεια.

Από την Ελλάδα θα περάσουν ταυτόχρονα τρεις νέοι αγωγοί φυσικού αερίου που επανασχεδιάζουν τους χάρτες συμμαχιών και συγκρούσεων μεταξύ των υπερδυνάμεων: οι TAP, TANAP και Eastmed. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της αμερικανικής πολιτικής σε Μεσόγειο και Βαλκάνια, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τη συνεργασία μεταξύ του πρώην υπουργού των ΗΠΑ Ρος και του Έλληνα επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ενδιαφέρον υπάρχει και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, κοντά στο οποίο περνούν οι αγωγοί φυσικού αερίου. Από εκεί ανοίγει ένας διάδρομος σε όλη τη βαλκανική κορυφογραμμή, από τον οποίο μπορούν να διέλθουν ΝΑΤΟϊκά και αμερικανικά στρατεύματα.

Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης και σε «ένα άλλο υλικοτεχνικό έργο που θα αναλάβει ρόλο σε ολόκληρη τη σκακιέρα: η Καρπάθια Οδός από την οποία θα ξεκινήσει ένα είδος διασυνδέσεων. Ξεκινά από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προς τη Λιθουανία: ένας κάθετος διάδρομος από το νότο και το βορρά, στον οποίο διατυπώνονται οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα που θα έχουν επίσης επιπτώσεις στην ισορροπία των ακόμη άλυτων κρίσεων όπως η Λιβύη, η Συρία και η Τουρκία».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ