Νέα έκθεση του ΝΑΤΟ κατηγορεί τη Μόσχα πως απειλεί τα συμφέροντα της Δύσης από τον Ατλαντικό Ωκεανό στην Αρκτική, με τον φιλότουρκο Γενς Στόλντενμπεργκ, ο οποίος κάνει ότι δεν βλέπει τους S-400 στην Τουρκία, να καλεί τις χώρες-μέλη να αυξήσουν την παρουσία τους στα ρωσικά σύνορα.

Σύμφωνα με την ανάλυση, που δημοσιεύθηκε σήμερα, η Μόσχα «υιοθετεί διεκδικητικές πολιτικές και επιθετική δράση», επηρεάζοντας αρνητικά «την ασφάλεια της στην ευρύτερη περιοχή».

Μάλιστα, οι συντάκτες της έκθεσης συνεχίζουν λέγοντας πως «έως το 2030, η Ρωσία είναι πιθανό να παραμείνει η κύρια στρατιωτική απειλή για τη Βορειοαντλαντική Συμμαχία», προσθέτοντας πως η Μόσχα διατάσσει συχνά «εκφοβιστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις που βρίσκονται κοντά στο ΝΑΤΟ».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κατηγόρησε τη Ρωσία πως «παραβιάζει και να υπονομεύει τις διεθνείς συνθήκες», με τη Μόσχα να απαντά πως οι ΗΠΑ κατάργησαν μονομερώς ορισμένες διεθνείς συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης «Ανοιχτοί Ουρανοί» και όχι μόνο.

Άλλωστε, πριν από δύο 24ωρα ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε πως τα μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να ενισχύσουν περαιτέρω την παρουσία τους στα σύνορα της Ρωσίας, στη χερσόνησο της Κριμαίας αλλά και τη Μαύρη Θάλασσα.

Αξίζει να σημειωθεί πως την προηγούμενη εβδομάδα, οι ΗΠΑ κλιμάκωσαν εκ νέου την ένταση στην περιοχή, με τη διεξαγωγή μιας σειράς δοκιμών εκτόξευσης πυραύλων στο πλαίσιο ασκήσεων του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία, που δυνητικά θα μπορούσαν να χτυπήσουν ρωσικό έδαφος στη Μαύρη Θάλασσα.

Αναφερόμενος στην άσκηση, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Δημόσιου Επιμελητηρίου της Κριμαίας, Αλεξάντερ Φορμαντσούκ, υπογράμμισε πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτύξει προηγμένο εξοπλισμό στη χερσόνησο, που έχει την ικανότητα να εξουδετερώσει οποιαδήποτε «ξαφνική πυραυλική επίθεση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κλιμάκωσης της έντασης, με τις «προκλήσεις εναντίον της Κριμαίας να έχουν γίνει πιο συχνές».

«Δυστυχώς, βλέπουμε μια επιδείνωση των διεθνών σχέσεων και της κατάστασης διεθνώς», ενώ το θέμα της Κριμαίας είναι «ένας βολικός λόγος για κλιμάκωση τέτοιων προκλήσεων» επισημαίνει ο κ. Φορμαντσούκ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ