Η βγαλμένη από τον «κινηματογράφο» δολοφονία του Ιρανού επιστήμονα

Αδιαμφισβήτητα η ενέργεια που εξόντωσε τον Μοχσέν Φαχριζαντέχ έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να το χαρακτηρίσουν ως ένα σημείο τομής στην ιστορία της δράσης των μυστικών υπηρεσιών.

Χρησιμοποιήθηκε η τελευταία λέξη της στρατιωτικής τεχνολογίας, οργανώθηκε, όπως εκ του αποτελέσματος προκύπτει, στην εντέλεια και αξιολογήθηκε από τους αναλυτές ως ένα «σοφιστικέ χτύπημα», λόγο της διακριτικότητας που το συνόδευε μέχρι και τη χρονική στιγμή που εξελίχθηκε. Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, ο Φαχριζαντέχ, ο οποίος είχε και την διπλή ιδιότητα του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας και του επικεφαλής του Οργανισμού Ερευνας και Καινοτομίας στον τομέα της Αμυνας (Sépand), δολοφονήθηκε σε ένα κυκλικό κόμβο στην είσοδο της Αμπζάρντ και σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε με παγιδευμένο αυτοκίνητο και πυροβολισμούς που ακολούθησαν εναντίον του οχήματός του.

Αν και οι λεπτομέρειες αναφορικά με τον τρόπο που έγινε η επίθεση δεν είναι εντελώς ξεκάθαρες, το επικρατέστερο σενάριο θέλει η διεξαγωγή της να γίνεται από απόσταση και μέσω της χρήσης σύγχρονης τεχνολογίας τηλεχειρισμού όπλων και οχημάτων. Σύμφωνα με το ημι-επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, η επιχείρηση φέρεται να πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία ανθρώπων στον τόπο της ενέδρας, μέσω ενός πολυβόλου που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο, το οποίο αρχικά άνοιξε πυρ και εν συνεχεία αυτοκαταστράφηκε μαζί με το όχημα, σκοτώνοντας τον ιρανό πυρηνικό επιστήμονα αλλά και άνδρες της συνοδείας του.

Επρόκειτο για μία επιχείρηση, διάρκειας τριών περίπου λεπτών, η οποία όταν ολοκληρώθηκε είχε αφήσει πίσω της τουλάχιστον τρία κατεστραμμένα οχήματα και αρκετούς νεκρούς και τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ο Φαχριζαντέχ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε ιρανικά μέσα, η ενέδρα άρχισε με σφαίρες να «γαζώνουν» το θωρακισμένο αυτοκίνητο του επιστήμονα, υποχρεώνοντάς τον να βγει από το όχημα.

Ο Φαχριζαντέχ δεν είχε καταλάβει ότι δεχόταν επίθεση, πιστεύοντας πιθανότατα ότι επρόκειτο για ατύχημα ή για πρόβλημα του αυτοκινήτου. Η έξοδος από το όχημά του θα ήταν και το τελευταίο πράγμα που θα έκανε στη ζωή του. Ακριβώς μπροστά του και σε απόσταση περίπου 150 μέτρων βρισκόταν σταματημένο ένα φορτηγάκι μάρκας Nissan, μέσα από το οποίο άρχισαν να έρχονται πυρά, με τον ιρανό επιστήμονα να δέχεται τρεις σφαίρες, δύο στο πλευρό και μία στην πλάτη.

Το ίδιο το όχημα, εν συνεχεία και αφού είχε αδειάσει ο γεμιστήρας του τηλεκατευθυνόμενου όπλου που έφερε, ανατινάχθηκε προκαλώντας βλάβες σε ηλεκτρικούς στύλους και αναμεταδότες. Η έκρηξη ήταν δε τόσο ισχυρή που το ωστικό κύμα εκτόξευσε συντρίμμια σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων.

Νωρίτερα, από τα πυρά του ίδιου όπλου θα χάσει τη ζωή του ένας τουλάχιστον σωματοφύλακας του ιρανού επιστήμονα, που στην προσπάθειά του να τον προστατεύσει δέχθηκε αρκετές σφαίρες στο σώμα του. Όπως ανέφερε το πρακτορείο Fars οι δολοφόνοι δεν χρησιμοποίησαν πράκτορες στη σκηνή της επίθεσης, ενώ ο άγνωστος ιδιοκτήτης του Nissan διέφυγε από τη χώρα, χωρίς να προσδιορίσει τον προορισμό του.

Τηλεκατευθυνόμενο όπλο

Λίγες ώρες αργότερα το αγγλόφωνο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο «Press TV» θα μεταδώσει ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία του κορυφαίου Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα ήταν ισραηλινής κατασκευής, καθώς έφερε «το λογότυπο και τα διακριτικά της ισραηλινής πολεμικής βιομηχανίας». Η συγκεκριμένη αναφορά ήρθε να καταδείξει κάτι που δεν αποτελεί και κάτι ιδιαίτερα μυστικό για τους ειδικούς που παρακολουθούν την εξέλιξη της στρατιωτικής τεχνολογίας.

Όντας ένα από τα κράτη που βρίσκονται στην πρωτοπορία ως προς την εξέλιξη των όπλων, το Ισραήλ μέσω της αμυντικής του βιομηχανίας έχει αναπτύξει ένα πλήθος τύπου πυροβόλων όπλων που μπορούν να λειτουργούν από χιλιόμετρα μακριά, μέσω τηλεχειρισμού

 Ήδη τέτοιου τύπου όπλα, με ενσωματωμένες μάλιστα φωτογραφικές κάμερες επάνω τους, έχουν τοποθετηθεί εδώ και κάμποσα χρόνια στην κορυφή του τείχους που χωρίζει το Ισραήλ από την Παλαιστίνη. Πρόκειται για ένα όπλο που φέρει την κωδική ονομασία Sentry Tech και έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία κατασκευής οπλικών συστημάτων Rafael.

Όπως εκτιμάται παραλλαγή αυτού του όπλου, ενδεχομένως να χρησιμοποιήθηκε και στην περίπτωση της επιχείρησης εναντίον του Φαχριζαντέχ. Να σημειώσουμε πως τα συστήματα απομακρυσμένων πυροβόλων όπλων αποτελούνται από βάσεις όπλων, οριζόντια και ανυψωτικά όπλα, διασυνδέσεις όπλων, απομακρυσμένο φορτιστή όπλων, δοχείο πυρομαχικών και σύστημα τροφοδοσίας, ανιχνευτής εύρους λέιζερ, μονάδα παρακολούθησης ημέρας / νύχτας και χειριστήριο, χειριστήριο και μονάδα απομακρυσμένης πυρανίχνευσης και απεικόνισης.

Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα στην επιχείρηση δολοφονίας του Φαχριζαντέχ ενεπλάκησαν αρκετά άτομα. Οι εκτελεστές του τον παρακολουθούσαν και γνώριζαν ότι θα ταξίδευε την περασμένη Παρασκευή οδικώς από την Τεχεράνη στο Αμπζάρντ, μια κωμόπολη 10.000 κατοίκων, όπου ο πυρηνικός επιστήμονας, όπως και πολλοί πλούσιοι Ιρανοί, είχε εξοχική κατοικία.

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV