Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Συνολικά 25.000 άνθρωποι έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους

Η κατάπαυση πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ επιτεύχθηκε μετά την υπογραφή κοινής δήλωσης που υπέγραψαν οι ηγέτες της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Ρωσίας στις αρχές του Νοεμβρίου.

Συνολικά 25.000 πρόσφυγες έχουν ήδη επιστρέψει στα σπίτια τους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ από το τέλος των εχθροπραξιών, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας Αραγίκ Χαρουτιουνιάν.

«Η ροή στο Καραμπάχ, η επιστροφή των συμπατριωτών μας προχωρά με σχετικά γρήγορο ρυθμό. Σε μόλις πέντε ημέρες 25.000 άνθρωποι έχουν επιστρέψει, σύμφωνα με το κέντρο καταγραφών» δήλωσε σε συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, οι πρόσφυγες συνεχίζουν να επιστρέφουν. Συγκεκριμένα, σε πρώτη φάση επιστρέφουν εκείνοι που έχουν κάποιο μέρος να μείνουν, οι υπόλοιποι θα έρθουν σταδιακά. Επιπλέον, το κέντρο απόκρισης στο Ερεβάν θα προσπαθήσουν να αποζημιώσουν μέρος του κόστους διαμονής σε κατοίκους του Καραμπάχ στην Αρμενία.

«Υπάρχουν φυσικά προβλήματα σχετικά με το οδικό δίκτυο και την ασφάλεια» δήλωσε ο Χαρουτιουνιάν.

Από την πλευρά του ο Πασινιάν υπογράμμισε την ανάγκη εστίασης στην επιστροφή της φυσιολογικής ζωής στο Καραμπάχ, διασφαλίζοντας την επιστροφή των προσφύγων και δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες. 

Υπενθυμίζεται ότι, κοινή δήλωση για κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπέγραψαν οι ηγέτες της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Ρωσίας στις αρχές του Νοεμβρίου, με τα δύο μέρη να τερματίζουν στρατιωτικές ενέργειες εντός των ουσιαστικά κατεχόμενων περιοχών κατά τη στιγμή της συμφωνίας.

Η Ρωσία έχει δεσμευτεί να αναπτύξει ειρηνευτικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ για την επιβολή της κατάπαυσης του πυρός.

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV