Οι δυνάμεις ασφαλείας «εξόντωσαν» τον «υπαρχηγό» της αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν (φωτο)

Σημαντικό πλήγμα στην Αλ Κάιντα κατάφεραν οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν με την εξόντωση σε ειδική επιχείρηση ενός ηγετικού στελέχους της τρομοκρατικής οργάνωσης, που περιλαμβανόταν στη λίστα των πλέον καταζητούμενων του FBI.

O Αμπού Μούσιν αλ Μάσρι, που πιστεύεται ότι ήταν ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα, σκοτώθηκε σε επιχείρηση στην επαρχία Γκάζνι του Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Διεύθυνση Ασφάλειας της χώρας.

Ο Αιγύπτιος Αλ Μάσρι, που χρησιμοποιούσε και το όνομα Χουσάμ Αμπντ-αλ-Ραούφ, αντιμετώπιζε κατηγορίες στις ΗΠΑ για παροχή υλικής υποστήριξης σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση και για συμμετοχή σε συνωμοσία για τη δολοφονία Αμερικανών υπηκόων. 

Τον περασμένο μήνα ο Αμερικανός ΥΠ ΕΞ, Μάικ Πομπέο είχε πει ότι παραμένουν στο Αφγανιστάν λιγότερα από 200 στελέχη της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν καθώς συμπληρώνονται 19 χρόνια από την αμερικανική εισβολή στη χώρα για την ανατροπή των Ταλιμπάν, που παρείχαν καταφύγιο σε τζιχαντιστές της τρομοκρατικής οργάνωσης που εξαπέλυσε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Οι ΗΠΑ σταδιακά αποσύρουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις από το Αφγανιστάν μετά τη σύναψη συμφωνίας ορόσημο με τους Ταλιμπάν τον Φεβρουάριο. 

Με βάση αυτή τη συμφωνία ξένες δυνάμεις θα εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν έως το Μάιο του 2021, με αντάλλαγμα αντιτρομοκρατικές εγγυήσεις των Ταλιμπάν, οι οποίοι συμφώνησαν να διαπραγματευτούν μια μόνιμη εκεχειρία και έναν τύπο κατανομής εξουσίας με την αφγανική κυβέρνηση.

Οι ενδο-αφγανικές ειρηνευτικές συνομιλίες ξεκίνησαν στη Ντόχα τον περασμένο μήνα. Εντούτοις, οι μάχες μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV