Μ.Πομπέο: «Θα εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει κινεζικά και ρωσικά όπλα»

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, υποστήριξε σήμερα πως οι ΗΠΑ δεν θα αφήσουν το Ιράν να αποκτήσει κινεζικά και ρωσικά όπλα. 

«Τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα ώστε να μπορέσουμε να επεκτείνουμε το εμπάργκο αυτό και άρα οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν τις ευθύνες τους», δήλωσε ο Πομπέο στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter αναφερόμενος στις διαφωνίες ανάμεσα στους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους για το θέμα αυτό.

«Θα ενεργήσουμε καταλλήλως, θα εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει κινεζικά άρματα μάχης και ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα και στη συνέχεια να πουλήσει όπλα στη Χεζμπολάχ, τορπιλίζοντας τις προσπάθειες του (Γάλλου) προέδρου (Εμανουέλ) Μακρόν στον Λίβανο», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν το 2018 από τη συνθήκη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και στη συνέχεια επέβαλαν εκ νέου βαριές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, το οποίο κατηγορούν για επεκτατισμό στη Μέση Ανατολή μέσω τοπικών οργανώσεων όπως η ισχυρή σιιτική πολιτοφυλακή Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Ενεργοποίησαν επίσημα επίσης στις 21 Αυγούστου στον ΟΗΕ μια διαδικασία –τη λεγόμενη ρήτρα επανεπιβολής (snapback clause)– προκειμένου να επανέλθουν οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, μεταξύ των οποίων η παράταση του εμπάργκο όπλων.

Από τις 20 Σεπτεμβρίου, οπότε λήγει η προθεσμία ενός μηνός που προβλέπεται από τη διαδικασία, αναμένεται ως εκ τούτου να δηλώσουν πως οι κυρώσεις αυτές είναι και πάλι σε ισχύ.

Όμως προσκρούουν στην κατηγορηματική άρνηση των Ευρωπαίων εταίρων τους –της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας– και άλλων μεγάλων δυνάμεων, της Κίνας και της Ρωσίας, οι οποίες υπέγραψαν επίσης τη συμφωνία του 2015 που είχε σκοπό να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει ατομικά όπλα σε αντάλλαγμα για την άρση των κυρώσεων που στραγγάλιζαν την οικονομία του.

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV