Η Σαουδική Αραβία έχει κατασκευάσει εργοστάσιο επεξεργασίας ουρανίου yellowcake σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ (Wall Street Journal).

Το απομακρυσμένο εργοστάσιο της ερήμου κατασκευάστηκε με τη βοήθεια της Κίνας, σύμφωνα με «έκθεση» δυτικών αξιωματούχων, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, με τη βοήθεια της Κίνας, δημιούργησε μια εγκατάσταση για την εξόρυξη κίτρινου κέικ ουρανίου, έναν πιθανό πρόδρομο για την τροφοδότηση ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία της ερήμου κοντά στη μικρή πόλη του Al Ula, ανέφερε η εφημερίδα.

Η εγκατάσταση, η οποία δεν έχει αναγνωριστεί  ότι υφίσταται δημοσίως, έχει εγείρει ανησυχία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμαχικών κρατών, ότι το νεοεμφανιζόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του βασιλείου προχωρά και το Ριάντ διατηρεί ανοιχτή την επιλογή ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με την «έκθεση».

Η αποκάλυψη της μονάδας επεξεργασίας κίτρινου κέικ είναι πάρα πολύ πιθανό να προκαλέσει ανησυχία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Σαουδικής Αραβίας και ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman το 2018 δεσμεύτηκαν ότι «εάν το Ιράν αναπτύξει πυρηνική βόμβα, θα το ακολουθήσουμε το συντομότερο δυνατό».

Το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας αρνήθηκε κατηγορηματικά στην Wall Street Journal ότι η χώρα έχει κατασκευάσει μια εγκατάσταση άλεσης μεταλλευμάτων ουρανίου, αλλά αναγνώρισε τη σύναψη  συμφωνιών με κινεζικές εταιρείες για εξερεύνηση ουρανίου στη Σαουδική Αραβία.

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, δεν απάντησε σε αίτημα της Wall Street Journal για σχολιασμό. Το Ιράν παράλληλα αρνήθηκε ότι ενδιαφέρεται να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Ιρανοί αξιωματούχοι δεν απάντησαν σε αίτημα σχολιασμού, ανέφερε η εφημερίδα.

Το Yellowcake υποβάλλεται σε επεξεργασία από φυσικό μετάλλευμα ουρανίου και μπορεί να εμπλουτιστεί περαιτέρω για τη δημιουργία καυσίμων για πυρηνικούς σταθμούς και σε πολύ υψηλά επίπεδα εμπλουτισμού, πυρηνικά όπλα.

Η Σαουδική Αραβία υπέγραψε συμφωνίες με την China National Nuclear Corp και την China Nuclear Engineering Group Corp μετά το σύμφωνο του 2012 μεταξύ Ριάντ και Πεκίνου να συνεργαστεί για την ειρηνική ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας.

Μια επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ, εξέδωσε έκθεση τον Μάιο του 2019 προειδοποιώντας τη διοίκηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μην επιτρέπει στις αμερικανικές εταιρείες να προσφέρουν στη Σαουδική Αραβία πυρηνικές τεχνολογίες χωρίς προηγουμένως να εγγυώνται  ότι η τεχνογνωσία δεν θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενός όπλου.

Τα παραπάνω συνηγορούν ότι  οι δύο αντίπαλες χώρες του περσικού κόλπου, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, κινούνται με γοργά βήματα στην κατεύθυνση απόκτησης πυρηνικής τεχνολογίας και απόκτησης μελλοντικά πυρηνικών όπλων.
 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ