Η Κίνα πούλησε έξι drones στη Σερβία - Ανησυχία από ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν με προβληματισμό την διείσδυση της  κινεζικής πολεμικής βιομηχανίας στην Ευρώπη, μετά την αγορά από τη Σερβία έξι κινεζικών drones. Αυτή είναι η πρώτη αγορά από τη Σερβία.

Οι ΗΠΑ θεωρούν δεδομένο ότι η Ευρώπη είναι «έδαφος του ΝΑΤΟ» και όποιος αγοράζει όπλα θα τα πάρει από ένα μέλος του ΝΑΤΟ, σχεδόν σίγουρα από τις ΗΠΑ. Η Σερβία ήταν πάντοτε μια ειδική υπόθεση, αφού αγόραζε όπλα από τη Ρωσία, παρά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις.

Δεδομένου ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με τη Σερβία, αφού είναι σχετικά νωπές οι μνήμες από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, θα λέγαμε ότι δεν μπορεί να υπολογίζεται η εν λόγω χώρα ως δυνητικός πελάτης οπλικών συστημάτων από χώρες της Ατλαντικής συμμαχίας.

Επιπλέον η Κίνα, ως πάροχος οπλικών συστημάτων πολύ χαμηλότερου κόστους σε σχέση με τα αντίστοιχα αμερικανικά καθώς και των λοιπών χωρών του ΝΑΤΟ, είναι δημοφιλής σε μεγάλο μέρος του κόσμου και ιδιαίτερα σε κράτη όπως η Σερβία με «μικρή» οικονομία.

Είναι λοιπόν πολύ πιθανό η παραπάνω πώληση drones από την Κίνα στη Σερβία να μην σημαίνει ότι η Κίνα πρόκειται να εξαπλώσει τις πωλήσεις στα Βαλκάνια και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV