Σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση, η ηγεσία της κύριας κομματικής παράταξης που εκπροσωπεί το κουρδικό στοιχείο στην Τουρκία επιθυμεί να συναντηθεί με τον κρατούμενο ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν, προκειμένου να του ζητήσουν να παρέμβει στους Κούρδους φυλακισμένους που πραγματοποιούν απεργία πείνας προκειμένου να τους ζητήσει να σταματήσουν την κινητοποίησή τους.

«Ζητούμε από τις τουρκικές αρχές να μας επιτρέψουν να μεταβούμε στο Ιμραλί», στη νήσο-φυλακή στον Μαρμαρά, όπου βρίσκεται έγκλειστος από το 1999 ο ιστορικός ηγέτης της κουρδικής εξέγερσης, δήλωσε ο στους δημοσιογράφους ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συμπροεδρεύων του Κόμματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP), μίας παράταξης που διαθέτει είκοσι έδρες στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Ο Ντεμιρτάς πρόσθεσε πως εάν αυτός και η ετέρα πρόεδρος του BDP κα Γκιουλτέν Κισανάκ κατορθώσουν να λάβουν την πολυπόθητη αυτή άδεια να επισκεφθούν τον Οτσαλάν «θα έχει πραγματοποιηθεί ένα σημαντικό βήμα» για να σταματήσει η απεργία πείνας που τηρούν επί 46 ημέρες περίπου 700 Κούρδοι κρατούμενοι.

Ένα από τα αιτήματα των απεργών πείνας, πολλοί εκ των οποίων είναι εκλεγμένοι βουλευτές, δήμαρχοι και άλλα στελέχη του BDP, είναι και η απελευθέρωση του Οτσαλάν.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, πηγή του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης δεν θέλησε να σχολιάσει το αίτημα για την επίσκεψη στον Οτσαλάν, όμως άλλη κυβερνητική πηγή δήλωσε πως «οι αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή όλα εκείνα που θα οδηγήσουν στο τέλος του κινήματος διαμαρτυρίας», διαβεβαιώνοντας πως ουδείς από τους απεργούς πείνας αντιμετωπίζει τον παραμικρό κίνδυνο

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ