Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Βρετανία τη χρήση της βάσης που διατηρούν οι Βρετανοί στο Ακρωτήρι στην Κύπρο στη συγκέντρωση δυνάμεων που πραγματοποιούν για ένα προληπτικό κτύπημα κατά του Ιράν.

Είναι η πρώτη φορά που εμμέσως οι ΗΠΑ προχωρούν σε μια κίνηση η οποία καταδεικνύει τις προθέσεις τους καθώς μέχρι και σήμερα δεν είχαν ποτέ κάνει γνωστές τις προθέσεις τους, για επίθεση παρά μόνο αυτές κινούνταν στο επίπεδο των δηλώσεων αποδοκιμασίας του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Εκτός από τη χρήση της βάσης στο Ακρωτήρι οι Αμερικανοί ζήτησαν την άδεεια για χρήση των βάσεων στο νησί Ascension στον Ατλαντικό Ωκεανό αλλά και για τη βάση στο Diego Garcia στον Ινδικό καθώς και οι περιοχές αποτελούν βρετανική επικράτεια.

Μέχρι στιγμής η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει στα αμερικανικά αιτήματα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικήw εφημερίδας thegurdian πολλοί μέσα στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ένα προληπτικό κτύπημα στο Ιράν, μπορεί να σημαίνει και παραβίαση του διεθνούς δικαίου, φανερώνοντας έτσι ένα πρώτο ρήγμα ανάμεσα στις σχέσεις ΗΠΑ και Βρετανίας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ