Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μόλυνσης της θαλάσσιας ζωής για δεκαετίες μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα είναι η Ιαπωνία σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Αυξημένα επίπεδα κεσίου που εντοπίστηκαν στα ψάρια στις ακτές της Φουκουσίμα δείχνουν ότι τα ραδιενεργά σωματίδια έχουν συσσωρευτεί στο βυθό της θάλασσας.Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Science της Παρασκευής αναδεικνύουν τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ιαπωνία στην προσπάθειά της να προστατέψει τις τροφικές της προμήθειες και να ανοικοδομήσει την τοπική βιομηχανία θαλασσινών.

Περισσότερους από 18 μήνες μετά την πυρηνική καταστροφή, η Ιαπωνία εξακολουθεί να έχει περιορισμούς στην πώληση 36 ειδών ψαριών που αλιεύτηκαν στη θαλάσσια περιοχή της Φουκουσίμα, με αποτέλεσμα να πλήττεται βαριά μια από τις κυριότερες οικονομικές δραστηριότητες. Κάποιοι ψαράδες προσπαθούν να γυρίσουν στη δουλειά. Από τον Ιούλιο κάποιοι εξ αυτών έχουν ξαναρχίσει να ψαρεύουν είδη μικρής ζήτησης όπως τα χταπόδια, που πέρασαν τα τεστ ραδιενέργειας.

Τα ποσοστά ακτινοβολίας στα νερά από τη Φουκουσίμα και πέρα έχουν επιστρέψει σε σχεδόν κανονικά επίπεδα. Όμως περίπου το 40% των ψαριών που αλιεύτηκαν στην ευρύτερη περιοχή και εξετάστηκαν από τις κρατικές υπηρεσίες εξακολουθούν να έχουν πολύ υψηλά ποσοστά κεσίου ώστε να είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ