Διαμαρτυρόμενοι για την κυριαρχία της Κίνας στο Θιβέτ, σχεδόν 60 Θιβετιανοί, κυρίως μοναχοί και μοναχές, έχουν αυτοπυρποληθεί ή αποπειραθεί να το κάνουν από τον Φεβρουάριο του 2009. Οι πιο πρόσφατες αυτοπυρπολήσεις έγιναν κοντά στο μοναστήρι Λαμπράνγκ της επαρχίας Γκανσού.

Η κινεζική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι προσφέρει αμοιβή που μπορεί να ανέλθει σε ποσό ύψους έως και 25.000 ευρώ για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τους “κρυμμένους υποκινητές” του κύματος αυτοπυρπολήσεων στις περιοχές του Θιβέτ στην Κίνα.

Αφίσες που προτρέπουν τους πολίτες σε καταγγελία στις αρχές έχουν τοιχοκολληθεί στην περιοχή Γκανάν, στην επαρχία Γκανσού, στη βορειοδυτική Κίνα, μετά την αυτοπυρπόληση αρκετών Θιβετανών σε αυτήν τη περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες.

“Οποιοσδήποτε φέρει πληροφορίες και ενημερώσει τις δικαστικές αρχές για άτομα που σχεδιάζουν, υποκινούν ή ωθούν άλλους στην αυτοπυρπόληση θα λάβει ένα πριμ 50.000 γουάν” (6.150 ευρώ), σύμφωνα με αντίγραφα αυτών των αφισών που δημοσιεύτηκαν στο Διαδίκτυο.

“Οποιοσδήποτε ενημερώσει επίσης σωστά για τους κρυμμένους υποκινητές που ευθύνονται για τις τέσσερις πρόσφατες περιπτώσεις αυτοπυρπόλησης θα λάβει 200.000 γουάν” (24.600 ευρώ), αναφέρεται επίσης στις αφίσες.

Η αστυνομία της περιοχής Γκανάν επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο την είδηση ότι τύπωσε αφίσες που προτρέπουν στην καταγγελία με αντάλλαγμα τις αμοιβές αυτές.

Οι αρχές έχουν προχωρήσει από το Σάββατο σε μια “σημαντική ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας” τους, ανακοίνωσε παράλληλα η μη κυβερνητική οργάνωση Εκστρατεία για το Θιβέτ (ICT), η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ.

Χθες το Πεκίνο κατηγόρησε για άλλη μια φορά τον Δαλάι Λάμα ότι υποκινεί τους Θιβετανούς να αυτοπυρποληθούν.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ