Σύμφωνα με Αφγανούς αξιωματούχους οι άνδρες του μουλά Γιάαρ Μοχάμαντ, επικεφαλής των Ταλιμπάν στη βόρεια επαρχία Φαριάμπ, επιτέθηκαν χθες στην αγορά ενός χωριού. «Σκότωσαν πέντε αστυνομικούς», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άμπντουλ Σατάρ Μπαρέζ, αντικυβερνήτης της επαρχίας, προσθέτοντας ότι αφού ενημερώθηκαν για το επεισόδιο οι αρχές έστειλαν ενισχύσεις και «25 Ταλιμπάν σκοτώθηκαν περιλαμβανομένου του μουλά Γιάαρ Μοχάμαντ, του σκιώδους κυβερνήτη τους στην Φαριάμπ».

Οι αντάρτες έχουν «σκιώδεις κυβερνήτες» σε επαρχίες όπου έχουν δημιουργήσει παράλληλη εξουσία, επιβάλουν φόρους και εφαρμόζουν μια σκληρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου.

Οι Tαλιμπάν επικεντρώνουν συνήθως τις επιχειρήσεις τους στο νότιο και στο ανατολικό Αφγανιστάν, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν διεισδύσει και στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Οι δυτικές δυνάμεις εξεδίωξαν τους Ταλιμπάν από την εξουσία το 2001 και υποστηρίζουν την κυβέρνηση του προέδρου Χαμίντ Καρζάι, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός αναλυτών προβλέπει σήμερα ότι οι ισλαμιστές μαχητές θα ανακτήσουν την εξουσία αφού οι δυτικές δυνάμεις αποσύρουν τα μάχιμα στρατεύματα τους από το Αφγανιστάν, το αργότερο στα τέλη του 2014.

Στο μεταξύ νωρίτερα σήμερα αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι δύο μέλη των ένοπλων δυνάμεων της Βρετανίας σκοτώθηκαν στη νότια επαρχία Χελμάντ.

«Ένας Βρετανός πεζοναύτης και μια Βρετανίδα στρατιώτης υπέκυψαν στα τραύματα που υπέστησαν στην διάρκεια μιας περιπολίας στη Ναχρ ε Σαράτζ της Χελμάντ», είπε ο Χάγκεν Μέσερς, εκπρόσωπος της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) του Αφγανιστάν, η οποία τελεί υπό την διοίκηση του NATO.

Τουλάχιστον 435 Βρετανοί στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν από την έναρξη του πολέμου το 2001.

Στη Ναχρ ε Σαράτζ σημειώνεται, σύμφωνα με στοιχεία της διεθνούς συμμαχίας, το 11% όλων των επιθέσεων των Ταλιμπάν στη χώρα.

Χθες ο ηγέτης των Ταλιμπάν, ο μουλάς Όμαρ, εξέδωσε μια ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι αντάρτες έχουν αυξήσει τον αριθμό των επιθέσεων εκ των έσω εναντίον της συμμαχίας και των αφγανικών δυνάμεων, υποστηρίζοντας πως έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 50 ξένοι στρατιώτες φέτος.

 Κάλεσε «κάθε γενναίο Αφγανό στις τάξεις των ξένων δυνάμεων και των Αφγανών μισθοφόρων τους. . . να πλήξει» τις κυβερνητικές και τις νατοϊκές δυνάμεις.

«Εντείνετε τις προσπάθειές σας να επεκταθεί (. . .) η διείσδυση στις τάξεις του εχθρού», ανέφερε ο Όμαρ.

Τέλος, οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι 26 Αφγανοί που υπηρέτησαν ως μεταφραστές των στρατευμάτων της χώρας θα λάβουν πολιτικό άσυλο όταν οι δυνάμεις αυτές αποσυρθούν από τη χώρα τον Απρίλιο του 2013.

Οι μεταφραστές έχουν εκφράσει ανησυχία ότι θα γίνουν στόχος δολοφονικών επιθέσεων των Ταλιμπάν όταν τα νεοζηλανδικά στρατεύματα αποχωρήσουν σε αντίποινα.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργού Άμυνας Τζόναθαν Κόουλμαν δήλωσε ότι οι μεταφραστές έχουν ειδοποιηθεί και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους συνολικά 75 Αφγανοί αναμένεται να μετοικήσουν στη Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ