Ένα εκπληκτικά μεγάλο αριθμό από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV – συχνά αποκαλούμενα και ως drones – διαφόρων τύπων έχει συγκεντρώσει το Αζερμπαϊτζάν  τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία τους προέρχονται από το Ισραήλ βάσει συμφωνίας πώλησης όπλων που συνήφθη μεταξύ των δύο χωρών ύψους 1,6 δισ. $.

Τα συστήματα αυτά ήδη χρησιμοποιούνται σε αποστολές πάνω από την Αρμενία  η αντιπαλότητα των δύο χωρών λίγο απέχει από το να προκαλέσει μια ακόμη μεγάλη περιφερειακή ένοπλη σύγκρουση.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο σύμφωνα με αναφορές η Αρμενία φέρεται πως πραγματοποίησε την κατάρριψη ενός τέτοιου drone ισραηλινής κατασκευής το οποίο είχε σταλεί πάνω από την περιοχή του Nagorno-Karabakh ενώ η αρμενική κυβέρνηση κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν ότι παρόμοιες πτήσεις έχουν παρατηρηθεί πριν από διεισδύσεις στρατιωτικών δυνάμεων του τελευταίου στ αρμενικό έδαφος.

Επιπλέον η συμφωνία του Ισραήλ με το Αζερμπαϊτζάν αναφορικά με τις πωλήσεις όπλων έχει να κάνει με τις έντονες φήμες –τις οποίες όμως διαψεύδουν και οι δύο πλευρές- ότι υπάρχει άλλη μυστική συμφωνία η οποία επιτρέπει σε ισραηλινά αεροσκάφη να προσγειωθούν σε αεροδρόμια στο Αζερμπαϊτζάν σε περίπτωση επίθεσης στο Ιράν για ανεφοδιασμό.

Το κυριότερο σημείο τριβής μεταξύ των δύο χωρών Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν  αφορά την επιδίωξη του τελευταίου για την επανάκτηση των εδαφών που έχασε κατά την διάρκεια του πολέμου με το Nagorno-Karabakh και την Αρμενία την περίοδο 1992-1994 κάτι που μάλιστα έχει υποσχεθεί δημοσίως και ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Ilham Aliyev.

Ο πόλεμος είχε διαρκέσει δύο χρόνια και πλέον με το Αζερμπαϊτζάν να χάνει το 14% των εδαφών του και το Nagorno-Karabakh να γίνεται ανεξάρτητο  ελέγχοντας από τότε όχι μόνο εδάφη της πρώην αυτόνομης επαρχίας του Αζερμπαϊτζάν αλλά και εδάφη της δημοκρατίας αυτής. Με την βοήθεια της Αρμενίας οι κάτοικοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ αντιμετωπίζουν την ολοένα και περισσότερο ενισχυόμενη στρατιωτική μηχανή του Αζερμπαϊτζάν ο Στρατός του οποίου παραλαμβάνει στρατιωτικό υλικό ρωσικής, ουκρανικής, ισραηλινής και τουρκικής κατασκευής, ενώ δεν θα πρέπει να αγνοηθεί η σημαντική παρουσία των ισραηλινών στρατιωτικών συμβούλων στην χώρα.

Οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας θα συμπαρασύρει μαζί της και την Ρωσία η οποία διατηρεί στην περιοχή μεταξύ του Ναχιτσεβάν και του Ναγκόρνο Καραμπάχ σημαντικές αντιαεροπορικές και αντιβαλλιστικές δυνάμεις στρατηγικής σημασίας για την Ρωσία η οποία ανησυχεί για την φιλοδυτική στροφή του Αζερμπαϊτζάν λόγω της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου που διαθέτει αλλά και λόγο της γνωστής αντιπαλότητας με το Ιράν στα εδάφη του οποίου ζουν 18 εκατομμύρια Αζέροι      

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr       

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ