Άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας περιφρουρούν την είσοδο προτού αναχωρήσει προς άγνωστη κατεύθυνση το όχημα με τον άνδρα που έσπειρε το θάνατο και τον τρόμο στην καρδιά της γερμανικής πρωτεύουσας.

Ο μακελάρης, το πρόσωπο του οποίου είναι καλυμμένο με λευκό ύφασμα, οδήγησε ένα φορτηγό που μετέφερε χάλυβα κατά του πλήθους στη χριστουγεννιάτικη αγορά της Gedächtniskirche σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 48. Προς στιγμήν κατάφερε να διαφύγει, αλλά συνελήφθη από την αστυνομία.

Νωρίς το πρωί η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε: «οι επιθεωρητές μας θεωρούν ότι το φορτηγό οδηγήθηκε από πρόθεση προς το πλήθος στη χριστουγεννιάτικη αγορά στην Μπράιτσαιντπλατς.» Οι έρευνες «για την πιθανώς τρομοκρατική επίθεση» συνεχίζονται.

Τι ξέρουμε για τον οδηγό

Η εθνικότητά του δράστη είναι ακόμη ασαφής. Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει ότι ο άνδρας είναι Πακιστανός ή Αφγανός, ότι ήλθε τον περασμένο Φεβρουάριο ως πρόσφυγας στη Γερμανία και κατέθεσε αίτημα για χορήγηση ασύλου. Σύμφωνα με την εφημερίδα Tagesspiegel o συλληφθείς ήταν γνωστός στις αρχές για μικροκλοπές και άλλα αδικήματα.

Ο δράστης πιθανότατα άρπαξε το φορτηγό μάρκας Scania που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση από εργοτάξιο στην Πολωνία. Στη θέση του συνοδηγού οι αστυνομικοί εντόπισαν μετά το μακελειό έναν ημιθανή Πολωνό υπήκοο που λίγο αργότερα κατέληξε. Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια πολωνική εταιρεία ο οδηγός είχε επικοινωνήσει τελευταία φορά με τα κεντρικά γύρω στις 16:00 τοπική ώρα.

Τα δεδομένα απ’ το GPS του φορτηγού δείχνουν ότι το όχημα ξεκίνησε αρκετές φορές μεταξύ 15:00 και 19:00. Kάποιος έβαλε μπροστά τη μηχανή στις 15:44, αργότερα στις 16:52 και ξανά στις 17:37 -αν και το φορτηγό παρέμενε ακίνητο μέχρι που ξεφόρτωσε το φορτίο του. Τελικά το όχημα αναχώρησε στις 19:34.

Μετά το μακελειό γύρω στις 20:07 ο δράστης διέφυγε, αλλά συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα για ανάκριση. Γύρω στις 1:51 το ασημί φορτηγάκι μετέφερε σε άγνωστη κατεύθυνση τον ύποπτο.

Τον φάκελο της υπόθεσης έχει αναλάβει η γενική ομοσπονδιακή εισαγγελία της Καρλσρούης.

Η πορεία αμόκ στο Βερολίνο

Πηγή βίντεο: Βerliner Morgenpost

Ο δράστης οδήγησε το φορτηγό σ’ έναν πεζόδρομο μέσα από ένα στενό δρόμο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες το φορτηγό έπεσε «χωρίς φώτα» πάνω στο πλήθος. Την τρελή πορεία του ανέκοψε τελικά αρκετά μέτρα πιο κάτω ένα έλατο. Γύρω στις 20:07 τοπική ώρα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

«Δεν θα ήθελα ακόμη να χρησιμοποιήσω τον όρο επίθεση, αν και πολλά δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών ντε Μεζιέρ αργά το βράδυ στο κρατικό δίκτυο ARD. Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Ραλφ Γιέγκερ θεωρεί μάλλον σίγουρο ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση: «σύμφωνα με όλα όσα γνωρίζουμε θα πρέπει να θεωρούμε ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε νωρίς το πρωί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ