Η ιδέα της δημιουργίας ενός κοινού οικονομικού χώρου σε όλη την Ευρασία, που θα ξεκινά από τη Λισαβόνα και θα φτάνει ως το Βλαδιβαστόκ, φέρνει τον τρόμο στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με αναλυτές.

Η πρόταση για τη δημιουργία μιας ζώνης οικονομικής συμμαχίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα εκτείνεται από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβαστόκ που πρότεινε ο ηγέτης του Κρεμλίνου, Βλαντίμιρ Πούτιν, πριν από έξι χρόνια στη Γερμανία, σε συνδυασμό με μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες της κινεζικής κυβέρνησης, που ονομάζεται «Μια ζώνη, ένα μονοπάτι», και η οποία ουσιαστικά προβλέπει την οικονομική ολοκλήρωση της Ευρασίας, στην κυριολεξία έχει σπείρει τον «πανικό» στην Ουάσιγκτον. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εντελώς ανίκανες να διαμορφώσουν μια «απάντηση» ή να διατυπώσουν μια «αντιπρόταση κατά της Ευρασιατικής ολοκλήρωσης».

Η φιλόδοξη στρατηγική της Κίνας, προβλέπει τη σταθερή χρηματοδότηση για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, την κατασκευή νέων υποδομών και διάνοιξη νέων Δρόμων του Μεταξιού, τόσο στην ξηρά, όσο και στη θάλασσα. Μάλιστα, μετά την ένταξη του γουάν στη λίστα της ελίτ των νομισμάτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους θα μπορούσε να σημάνει και το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου των ΗΠΑ. Αυτές αποτελούν και νέες προκλήσεις για τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών στην παγκόσμια σκηνή.

Σημαντικότατες εξελίξεις θεωρούνται οι συνομιλίες που έλαβαν χώρα στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Σεπτέμβρη στο Βλαδιβαστόκ και στη διάρκεια του οποίου η Ρωσία, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα συζήτησαν τις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής, την οικονομική συνεργασία και την υλοποίηση μεγάλων έργων από κοινού.

Στην κρυφή ατζέντα της Ουάσιγκτον περιλαμβάνεται και η προσπάθεια να σπάσει τον άξονα του νέου Δρόμου του Μεταξιού στη Συρία. Τα πράγματα όπως φαίνεται θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα, καθώς η Κίνα διατηρεί εμπορικές σχέσεις με τη Συρία, από την εποχή του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού. Μάλιστα, πριν από την έκρηξη του εμφυλίου στη Συρία, επιχειρηματίες από τη χώρα είχαν σημαντική παρουσία στην κινεζική πόλη Γιγού, νοτίως της Σαγκάης, απ΄όπου αγόρασαν αγαθά τα οποία στη συνέχει μεταπωλούσαν.

Προσπάθεια επιβολής

Η βασική επιδίωξη της οικονομικής πολιτικής του απερχόμενου προέδρου ήταν η συμφωνία, γνωστή ως TPP. Πρόκειται για μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου την οποία προώθησαν οι ΗΠΑ και διαπραγματεύτηκαν μυστικά μεταξύ των 12 εθνών που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά η συμφωνία σήμερα είναι νεκρή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την TPP ως όπλο για να αναχαιτίσουν την οικονομική κυριαρχία της Κίνας στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Ταυτόχρονα η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις της για να αποτρέψει την κυριαρχία της Κϊνας στον Ειρηνικό. Ο δημοφιλής ευφημισμός «ελεύθερη ναυσιπλοΐα» χρησιμοποιείται από τον Λευκό Οίκο για τον έλεγχο των θαλάσσιων γραμμών της κινεζικής εφοδιαστικής αλυσίδας.

Επίσης, οι όροι «κινεζική ή ρωσική επιθετικότητα», εκφράζουν την βούληση της κυβέρνης τςη Ουάσιγκτον να αναχαιτίσουν τη  στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας, την οποία προωθεί η ολοκλήρωση της Ευρασίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ