Κόσοβο: Επίθεση με αντιαρματική ρουκέτα κατά του Κοινοβουλίου το βράδυ της Πέμπτης
Έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Κοινοβούλιο του Κοσόβου σύμφωνα με διεθνή μέσα, ενώ διευκρινίζεται ότι προήλθε από ρουκετοβόλο RPG. Σύμφωνα με αστυνομικό που ήταν στο σημείο δεν υπάρχουν θύματα.
Το Κοινοβούλιο βρίσκεται δίπλα στο κτήριο της κυβέρνησης σε κεντρικό δρόμο στο κέντρο της Πρίστινα.
Μετά την έκρηξη οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας απέκλεισαν το σημείο, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.
Άμεσα εξέδωσε ανακοίνωση η αστυνομία στην οποία αναφέρει: «Στις 4 Αυγούστου του 2016 και ώρα 23.00 τοπική το κτήριο της Συνέλευσης του Κοσόβου, που βρίσκεται στην οδό Ακίμ Ραμαντάνι στην Πρίστινα, δέχθηκε επίθεση εξ αποστάσεως με ύποπτο εκρηκτικό μηχανισμό. Κατά συνέπεια προκλήθηκαν υλικές ζημιές, αλλά όχι τραυματισμοί ανθρώπων. Η αστυνομία με τις σχετικές μονάδες αντέδρασε άμεσα και έχει αναλάβει εντατικές, επιχειρησιακές και ερευνητικές δράσεις για τον εντοπισμό των υπόπτων που εμπλέκονται στην υπόθεση».
Διχάζει η διασυνοριακή συμφωνία με το Μαυροβούνιο
Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης έχουν συγκρουστεί πολλές φορές με τις αστυνομικές δυνάμεις κατά την ίδια περίοδο.
Την Πέμπτη το πρωί η κυβέρνηση του Κοσόβου ζήτησε από το Κοινοβούλιο να επικυρώσει συνοριακή συμφωνία με το Μαυροβούνιο, στην οποία αντιδρά η αντιπολίτευση, ισχυριζόμενη ότι με αυτήν παραχωρούνται 8000 εκτάρια κοσοβάρικης γης στην γειτονική χώρα.
Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαμαρτυρηθούν μπροστά από τη Βουλή ενάντια σε αυτή την συμφωνία. Ωστόσο, οι συγκεντρωμένοι διαλύθηκαν σύντομα, αφού το θέμα δεν τέθηκε για συζήτηση στην ημερήσια διάταξη.
Η υιοθέτηση από το Κόσοβο της συμφωνίας με το Μαυροβούνιο αποτελεί προϋπόθεση για την απόκτηση καθεστώτος διέλευσης χωρίς βίζα στη ζώνη Σένγκεν, όπως ισχύει από το 2010 για τα γειτονικά κράτη: Σερβία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Βοσνία.
Το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008 και ακόμη δεν έχει αναγνωρισθεί από τη Σερβία. Εχει υπογράψει εμπορική και πολιτική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά δεν έχει αναγνωρισθεί και από πέντε κράτη-μέλη της Ενωσης: Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Ελλάδα και Σλοβακία.