Τουρκικός Τύπος: 4000 σχεδόν ένοπλοι της ISIS πέρασαν στη Συρία από την Τουρκία το 2013 και 2014
Σύμφωνα με έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο Associated Press (ΑΡ) τα έτη 2013-2014 , 4037 ένοπλοι ισλαμιστές της ΙSIS πέρασαν στην Συρία από την Τουρκία. Οι περιοχές προς τις οποίες ήταν τα περισσότερα περάσματα ήταν οι Αζίζ, Τζεράμπλους και Τελ Αμπιγιάντ.
Σύμφωνα με την CIA η ISIS στα τέλη του 2014 διέθετε από 20 έως 31.500 ενόπλους, εκ των οποίων οι μισοί ήταν ξένοι.
Τα έγγραφα διέρρευσαν στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης Zaman el Wasl και αυτή τα έδωσε στο ΑΡ.
Το ΑΡ στην είδηση του αναφέρει μεταξύ άλλων πως ¨Η επίθεση με 44 νεκρούς που έγινε στις 28 Ιουνίου στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, αύξησε τις ανησυχίες πως η Τουρκία πληρώνει το τίμημα για την ελεύθερη μετακίνηση των μελών της ISIS μέσα στην επικράτεια της¨.
Τα ανοιχτά σύνορα Τουρκίας-Συρίας είναι πολύ σημαντικά τόσο για τους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ αντιπολιτευόμενους, όσο και για τα μέλη της αντιπολίτευσης που χρησιμοποιούνε την Τουρκία ως βάση και ως στήριξη.
Τούρκος αξιωματούχος που προτίμησε να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε πως η Άγκυρα απορρίπτει τον ισχυρισμό πως εσκεμμένα επέτρεψε το πέρασμα ακραίων μαχητών στην Συρία. Ο αξιωματούχος ανέφερε πως η Τουρκία συνέλαβε χιλιάδες ξένους μαχητές που του έστειλε πίσω στις χώρες τους, προσθέτοντας πως θα έπρεπε να ερευνηθούνε και αυτοί που επέτρεψαν σε αυτούς τους ανθρώπους να ταξιδέψουν στην Τουρκία.