Τα όπλα της Κίνας που βάζουν “φρένο” στην αμερικανική επεκτατικότητα [φωτο]
![Τα όπλα της Κίνας που βάζουν “φρένο” στην αμερικανική επεκτατικότητα [φωτο]](https://www.defencenet.gr/wp-content/uploads/2015/11/02/china_sailor_oplo.jpg)
Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις τύποι όπλων που χρησιμοποιήθηκαν από τους Κινέζους που «θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο», αν το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον μονομαχήσουν για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σύμφωνα με τον Dave Majumdar από το National Interest.
Το γνωστό περιοδικό Άμυνας αποφάσισε να εξετάσει τρεις τύπους θανατηφόρων όπλων που η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει εναντίον των ΗΠΑ, αν συμβεί μια αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών, λόγω του ζητήματος στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
1.Θαλάσσια Ναρκοπέδια
Όσον αφορά τα όπλα της Κίνας, η Ουάσιγκτον θα πρέπει πρώτα απ ‘όλα να προσέξει τα ναρκοπέδια, τα οποία θα μπορούσαν να κρυφτούν κάτω από τα κύματα εντός της ζώνης των δώδεκα μιλίων γύρω από τεχνητά νησιά της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.
Τα υποβρύχια ναρκοπέδια «κατέστρεψαν περισσότερα αμερικανικά πλοία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, από κάθε άλλο είδος όπλου μαζί».
«Η Κίνα έχει μάθει τα μαθήματα της ιστορίας καλά, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ μόλις πρόσφατα ενίσχυσε τις προσπάθειες ναρκοπολέμου. Πράγματι, ο κινεζικός στόλος έχει τουλάχιστον σαράντα πλοία ναρκοπολέμου και βελτιώνει συνεχώς τις δυνατότητές του», δήλωσε ο Majumdar.
Επιπλέον, η Κίνα προτιμά να αναπτύσσει πολύπλοκα ναρκοπέδια, ενώ οι ΗΠΑ «συνεχίζουν να τρέμουν στο Σύστημα Απομακρυσμένου Ναρκοκυνηγιού», πρόσθεσε.
2.DIESEL-ηλεκτρικά υποβρύχια
Ο Majumdar αναφέρθηκε σε ένα κινεζικό στόλο από ντίζελ-ηλεκτρικά υποβρύχια (SSK) που είπε ότι «θα μπορούσε να είναι μια πολύ επικίνδυνη απειλή» κατά τη διάρκεια μιας πιθανής ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
«Ενώ τα SSKs δεν έχουν την ταχύτητα, την αντοχή ή τις συνολικές δυνατότητες ενός υποβρυχίου πυρηνοκίνητης επίθεσης, είναι απίστευτα ήσυχα», τόνισε.
Σημείωσε ειδικά το γεγονός ότι είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθούν τέτοια υποβρύχια σε «σφιχτό παράκτια ύδατα», κάτι που ο Majumdar είπε ότι ώθησε ορισμένους να αναφέρονται σε αυτά ως «μια τρύπα στο νερό».
Ο ίδιος υπενθύμισε στους αναγνώστες ότι «η Κίνα έχει μια τρομερή δύναμη SSK που περιλαμβάνει τα εξαιρετικά ικανά σοβιετικής κατασκευής Kilo-class σκάφη».
«Έχει επίσης τα δικά της 039 Yuan- class SSKs, τα οποία ενσωματώνουν ανεξάρτητα από αέρα συστήματα πρόωσης που τους επιτρέπουν να μείνουν βυθισμένα για μεγάλα χρονικά διαστήματα», δήλωσε ο Majumdar.
Αυτά τα υποβρύχια, τα οποία είναι εξοπλισμένα με αναρίθμητους πυραύλους cruise και τορπίλες, δημιουργούν μια «θανάσιμη απειλή» για το Ναυτικό των ΗΠΑ, αν μη τι άλλο επειδή τα πολεμικά πλοία επιφανείας είναι πολύ ευάλωτα σε υποθαλάσσιες επιθέσεις, πρόσθεσε.
3. Κινεζικοί πολεμιστές επιφανείας
Ο Majumdar ανέφερε δύο κινεζικά πολεμικά πλοία επιφανείας, συμπεριλαμβανομένου του αντιτορπιλικό Lanzhou (τύπου 052C) και της φρεγάτας Taizhou, τα οποίο όπως είπε, βρέθηκαν στην «ουρά» του μοναχικό αντιτορπιλικού του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Lessen κατά τη διέλευσή του κοντά στο Subi Reef.
“Ενώ κανένα από τα κινεζικά πλοίο δεν ήταν τεχνολογικά ισάξιο με το Lassen, το αμερικανικό σκάφος δεν έχει σχεδόν καμία αντι-πλοϊκή δυνατότητα, εκτός από το όπλο των πέντε ιντσών και τη λειτουργία anti-ship των στάνταρ αντιαεροπορικών βλημάτων», δήλωσε ο Majumdar.
Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, οι δυνατότητες αυτές θα αποτύχουν «να κάνουν μεγάλη ζημιά σε έναν σημαντικό κινεζικό πολεμιστή επιφανείας».
O Majumdar θύμισε ότι μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το Ναυτικό των ΗΠΑ επικεντρώθηκε σε χερσαίες αποστολές και αμέλησε να αναπτύξει τον αντι-πλοϊκό και ανθυποβρυχιακό πόλεμο.
Κατέληξε καλώντας τη διοίκηση του Ναυτικού των ΗΠΑ να επικεντρωθεί στον εκσυγχρονισμό των πολεμικών πλοίων του με «σωστά αντι-πλοϊκά όπλα» και να δώσει «πολύ περισσότερη προσοχή στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και τον ναρκοπόλεμο».