Ανιδρύσεις σε Πολωνία και Γερμανία για το επιδιωκόμενο καθεστώς της βίζας για τους Ουκρανούς

Συνεχίζεται το πολύπαθο σήριαλ με την άρση των περιορισμών σε βάρος Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα και χρειάζονται τη σχετική βίζα, κάτι που στοιχίζει πολλά στον ελληνικό τουρισμό. Και αυτό, την ώρα που για τους Ουκρανούς θα ισχύσουν προσεχώς άλλα από πλευράς ΕΕ.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το pronews, στα τέλη του 2015 θα ολοκληρώσουν το έργο τους οι τεχνικές ομάδες εργασίας της ΕΕ, για φιλελευθεροποίηση της χορήγησης βίζας σε Ουκρανούς πολίτες που επισκέπτονται τη δυτική Ευρώπη. Η σχετική συζήτηση και διαδικασία μέσα στην ΕΕ είχε ξεκινήσει περί το 2010, υπό άλλες συνθήκες, αφού τότε υπήρχε ειρήνη στην Ουκρανία.
Η σημερινή παρατεταμένη κρίση όμως, γεννά ερωτήματα για τις προθέσεις των Βρυξελλών, που επιθυμούν να καταργήσουν τη βίζα για τους Ουκρανούς πολίτες.
Ως γνωστόν, με εκατομμύρια Ουκρανών στα τέλματα της ανέχειας λόγω του πολέμου, πολλοί εξ αυτών θα κινηθούν ανεμπόδιστα πλέον προς τις χώρες της ΕΕ.
Η πρώτη που ανησυχεί, είναι λόγω γειτνίασης η Πολωνία. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Βαρσοβία εκφράζουν σφοδρές ενστάσεις, αφού η χώρα τους φιλοξενεί ήδη 400.000 Ουκρανούς μετανάστες. Ο ίδιος ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, με δηλώσεις του όπως στη γερμανική Bild πρόσφατα, κρούει τους κώδωνες του κινδύνου.
Με κατάργηση της βίζας και φιλελευθεροποίηση του σχετικού status, η Πολωνία θα δεχτεί πραγματική “εισβολή” Ουκρανών οικονομικών μεταναστών, το ίδιο και η δυτική Ευρώπη. Και βεβαίως δεν λείπουν σχετικές ζωηρές ανησυχίες για το ποιόν πολλών από αυτούς που θα κινηθούν προς δυσμάς, αφού η ουκρανική μαφία είναι ιδιάιτερα δραστήρια εντός και εκτός χώρας.
Δεν λείπουν, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην Ελλάδα με την ανεξέλεγκτη πλέον λαθρομετανάστευση, οι ανησυχίες, σε κράτη όπως η Πολωνία και η Γερμανία, ακόμη και για “εισαγωγή” λοιμωδών νόσων από τους Ουκρανούς, αφού στη χώρα τους το επίπεδο και οι παροχές υγείας είναι κάτω από τα αποδεκτά πλαίσια.
Σχετική είναι η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στις 1 Σεπτεμβρίου 2015, που αναφέρει ακόμη και κρούσματα πολυομελίτιδας σε περιοχές της Ουκρανίας κοντά στα σύνορα με Πολωνία και Σλοβακία, ενώ επισημαίνεται πως μόνο το 50% των παιδιών στην Ουκρανία εμβολιάστηκαν το 2014 κατά της πολυομελίτιδας.
Σχετικές και ανάλογου χαρακτήρα ανησυχίες για κύματα Ουκρανών οικονομικών μεταναστών, έχουν αρχίσει να εκφράζονται και μέσα στη Γερμανία, όπου η πίεση για εισδοχή προσφύγων έχει ενταθεί με τα δραματικά γεγονότα στη Συρία.