Διαβάστε συγκλονιστικές μαρτυρίες θυμάτων – Με τις σεξουαλικές επιθέσεις οι δυνάμεις καταστολής επιδιώκουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους όσους πολίτες διαμαρτύρονται, να τους εξαναγκάσουν σε σιωπή και να τιμωρήσουν όσους τολμούν να τους αντισταθούν

Ανατριχιαστικές είναι οι μαρτυρίες γυναικών που έχουν πέσει θύματα βιασμού από αστυνομικούς στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH) δεκάδες είναι τα περιστατικά καθημερινής σεξουαλικής βίας από ένστολους.

Όπως αποκαλύπτει, λοιπόν, η 32σέλιση έκθεση της FIDH η φρίκη δεν παρατηρείται μόνο σε φυλακές και αστυνομικά τμήματα, αλλά ακόμα και στη μέση του δρόμου, καθώς οι επιθέσεις είναι συστηματικές.

«Σχεδόν με βεβαιότητα, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι όλοι οι κρατούμενοι πέφτουν θύματα σεξουαλικής βίας», αναφέρει η έκθεση.

«Μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε. Σε συλλαμβάνουν για οποιοδήποτε λόγο και μετά του κάνουν όλα αυτά τα πράγματα. Νιώθω ολοένα περισσότερο σε κίνδυνο», δήλωσε ένας νεαρός άνδρας στην ομοσπονδία εξηγώντας ότι όταν μία ημέρα περπατούσε στο Κάιρο για να βρεθεί με φίλους του, η αστυνομία τον σταμάτησε δύο φορές χωρίς λόγο.

Το ίδιο, ωστόσο, ισχύει και για μία γυναίκα που απλώς περπατάει στο δρόμο για να πάει στη δουλειά της, στο Πανεπιστήμιο ή να κάνει τις καθημερινές αγορές της.

«Είδα έναν αστυνομικό να αγγίζει το στήθος μίας γυναίκας και του είπα “Αν θέλεις να τη συλλάβεις, να τη συλλάβεις, αλλά δεν έχεις το δικαίωμα να την αγγίζεις έτσι”», δήλωσε η γυναίκα στο Middle East Eye. «Εκείνος μου απάντησε: “Τι νομίζεις ότι είσαι; Άνδρας;”. Τότε με άρπαξε μαζί με ακόμα δύο αστυνομικούς, με χτύπησαν με έβαλαν στο φορτηγάκι τους. Με χτύπησαν μέχρι που δε μπορούσα να σταθώ όρθια, μου έπεσε η μαντίλα μου και άρχισαν να μου επιτίθενται.

Ένας από τους αστυνομικούς τους είπε να σταματήσουν, αλλά του είπαν να μη μιλάει. Ένας από αυτούς μου είπε “Θα σου δείξω τι πάει να πει άνδρας” και γέλασαν. Έβγαλε το παντελόνι του και κάθισε πάνω στο στήθος μου, έβαλε το πέος του στο στόμα μου, μία, δύο, τρεις φορές. Είχα παραλύσει. Άρχισα να κάνω εμετό. Μετά ξάπλωσε πάνω μου. Του είπα ότι δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει. Με χτύπησε στα πόδια, τα άνοιξε και τότε με βίασε βρίζοντάς με», εξήγησε η νεαρή.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Middle East Eye, τέσσερα χρόνια έπειτα από την «επανάσταση» της 25ης Ιανουαρίου τα συνθήματα «ελευθερία, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια» μοιάζουν να έχουν ξεχαστεί. Η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο δείχνει να μην έγινε πραγματικότητα, καθώς παρά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ, η κατάσταση όχι μόνο έχει βελτιωθεί αλλά πολλοί είναι όσοι υποστηρίζουν πως είναι πολύ χειρότερη.

Μετά το πραξικόπημα και την ανατροπή και του Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο του 2013, οι αιγυπτιακές αρχές υποστηρίζουν ότι έχουν συλλάβει περισσότερους από 16.000 πολίτες, ενώ μη κυβερνητικές οργανώσεις κάνουν λόγο για 40.000 πολιτικούς κρατούμενους.

Βέβαια η κατάχρηση εξουσίας και η βία από την αστυνομία ήταν γνωστό φαινόμενο στην Αίγυπτο επί Μουμπάρακ. Άλλωστε, η υπόθεση του ομαδικού βιασμού μίας δημοσιογράφου από την Ολλανδία που κάλυπτε την λαϊκή εξέγερση στην πλατεία Ταχρίρ, είχε κάνει το γύρο του κόσμου αποκαλύπτοντας την σκληρή αλήθεια των γυναικών που ζουν στην Αίγυπτο.

Ωστόσο, η FIDH παρατηρεί ότι περιστατικά αυτού του τύπου έχουν επανέλθει δριμύτατα επί αλ Σίσι και μάλιστα εξηγεί ότι «γίνονται ανεκτά και ενθαρρύνονται από το καθεστώς».

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, μάλιστα, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας δρουν κατ’αυτό τον τρόπο ώστε να έχουν υπό έλεγχο τους πολίτες, να κερδίσουν τη σιωπή τους, αλλά και να τιμωρήσουν όσους τολμούν να αντισταθούν στις αρχές. 

«Γνωρίζουμε πως η αστυνομία εκπαιδεύεται σε πρακτικές βασανισμού. Δεν είμαι σίγουρος αν εκπαιδεύονται και σε πρακτικές βιασμού, αλλά καθοδηγούνται προς αυτόν τον σκληρό δρόμο.

Οι μαρτυρίες των θυμάτων μεταφέρουν τους διαλόγους ανάμεσα στους αστυνομικούς: “Θα πάρω αυτή, γιατί έχει ωραίο πισινό. Θα σου αφήσω το κορίτσι με το μεγάλο στήθος”», αναφέρει στο Middle East Eye ερευνητής σε ινστιτούτο που ειδικεύεται στα θέματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως εξηγεί, μάλιστα, τα θύματα είναι στιγματισμένα μετά τον βιασμό, ενώ δεν θα δικαιωθούν ούτε από το δικαστήριο, επομένως σιωπούν. Αυτή η σιωπή, λοιπόν, βοηθά στην εξάπλωση αυτής της «μάστιγας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ