Σκηνές χάους σε Κροατία και ΠΓΔΜ- Φόβοι ότι η Μυτιλήνη θα γεμίσει ξανά μετανάστες

Διανύουμε ίσως τις τελευταίες ημέρες καλοκαιρίας πριν μπει το φθινόπωρο και αλλάξει ο καιρός. Αυτό φαίνεται ότι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που καταφθάνουν καθημερινά στα ελληνικά παράλια από την Τουρκία. Εντονότερο είναι το φαινόμενο στη Λέσβο όπου συρρέουν καθημερινά περισσότεροι από 2.500 ψυχές από την περιοχή Μπεχράμκαλε που βρίσκεται στον Αδραμυτινό κόλπο.
Οι κάτοικοι της πόλης ήδη έχουν αρχίσει να εκφράζουν τους φόβους τους ότι αυτό που έζησαν πριν από περίπου δύο εβδομάδες, όταν και στο νησί έφτασαν να βρίσκονται παγιδευμένοι 29.000 μετανάστες, μπορεί να επαναληφθεί σύντομα.
Είτε λόγω αυξημένων αφίξεων μεταναστών, είτε λόγω καθυστερημένων αναχωρήσεων των πλοίων της γραμμής αλλά και των έκτακτων δρομολογίων, στους δρόμους γύρω από το λιμάνι άρχισε πάλι να γίνεται το αδιαχώρητο. Σ’ αυτό οφείλεται και το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι επιλέγουν να μην μεταφερθούν ή να μην παραμείνουν στους καταυλισμούς του Καρά Τεπέ και του πρώην στρατοπέδου της Μόριας, αλλά μετακινούνται μετά την καταγραφή τους προς το λιμάνι της πόλης περιμένοντας να βγάλουν εισιτήριο και να φύγουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Ο συνωστισμός όμως χιλιάδων ανθρώπων αρχίζει πάλι να δημιουργεί προβλήματα στην πόλη και γίνονται κινήσεις ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο του Αυγούστου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για σήμερα Παρασκευή έχει δρομολογηθεί να αναχωρήσουν περί τα 5.000 άτομα.
Το πρόβλημα μπορεί να ενταθεί ακόμη περισσότερο αν ισχύσει τελικά η πληροφορία ότι από σήμερα διακόπτεται η σίτιση των 10.000 μεταναστών και προσφύγων που κρατούνται ή φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών της Μόριας και στον Καταυλισμό του Δήμου Λέσβου στον Καρά – Τεπέ.
Η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου ενημέρωσε τους ιδιοκτήτες catering που σιτίζουν τους μετανάστες, ότι με άνωθεν εντολή, κόβεται άμεσα η σίτιση των μεταναστών, που βρίσκονται εντός των κέντρων αυτών.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει ενημερωθεί η αστυνομία που έχει τη διαχείριση και την ευθύνη της σίτισης των μεταναστών, αν θα υπάρξει κάποιος άλλος φορέας που θα αναλάβει το έργο της σίτισης τους.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε στους ιδιοκτήτες που σιτίζουν τους μετανάστες τους οφείλονται μέχρι τώρα περίπου 3.000.000 ευρώ.
Ένα πρόβλημα, που αν δεν δοθεί άμεσα λύση, δεν μπορούμε να φανταστούμε την αντίδραση 10.000 νηστικών, διψασμένων και ταλαιπωρημένων ανθρώπων.
Σκηνές χάους και ένας νεκρός στην Κροατία
Λίγες ώρες αφότου η Κροατία εξέπεμψε «σήμα κινδύνου», προειδοποιώντας ότι δεν μπορεί να δεχθεί άλλους μετανάστες και ενώ σκηνές χάους καταγράφονται στην χώρα, με την αστυνομία να προσπαθεί να ελέγξει τους χιλιάδες ανθρώπους που εισήλθαν από τη Σερβία, έγινε γνωστό ότι ένας πρόσφυγας έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια συγκρούσεων.
Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Ουγγαρίας, οι συγκρούσεις με την κροατική αστυνομία στα σύνορα της χώρας με την Σερβία στοίχισαν τη ζωή σε έναν πρόσφυγα, στην πόλη Σιντ.
Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν οι πρόσφυγες διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν θέσεις στο τρένο που διέθεσαν οι κροατικές αρχές για να μεταφέρει την ομάδα των προσφύγων, ενώ όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός 24.hu, αρκετά άλλα άτομα τραυματίστηκαν στη συμπλοκή και ένα διακομίστηκε σε νοσοκομείο.
Το τεταμένο κλίμα που υπήρχε από το πρωί της Πέμπτης στην συνοριακή πόλη Τοβάρνικ οδήγησε τελικά στον θάνατο ενός ανθρώπου και στο σπάσιμο των γραμμών των αστυνομικών δυνάμεων και την διαφυγή των προσφύγων προς το εσωτερικό της χώρας.
Σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία οι μετανάστες ξεχύθηκαν στα χωράφια της περιοχής ενώ ξεκίνησαν να περπατούν δια μέσου των σιδηροδρομικών γραμμών προς την Αυστρία. Οι μετανάστες δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να κλειστούν σε στρατόπεδα όπως θέλει η κυβέρνηση της Κροατίας, αλλά να συνεχίσουν τον δρόμο τους προς την Γερμανία.
Νωρίτερα, δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters που βρισκόταν στο Τοβάρνικ έκανε γνωστό πως αστυνομικοί με κράνη προσπαθούν να ελέγξουν αυξανόμενα πλήθη μεταναστών, οι οποίοι διαγκωνίζονται για να επιβιβασθούν σε λεωφορεία με προορισμό κέντρα υποδοχής αλλού στην Κροατία. Επίσης, ειδικές μονάδες της κροατικής αστυνομίας για την καταστολή ταραχών πήραν θέσεις γύρω από ένα ξενοδοχείο σε προάστιο της πρωτεύουσας Ζάγκρεμπ όπου στεγάζονται εκατοντάδες μετανάστες, μερικοί από τους οποίους βγήκαν στα μπαλκόνια φωνάζοντας «Ελευθερία! Ελευθερία!» και πετώντας ρολά χαρτιού τουαλέτας.
Η Κροατία προειδοποιεί τώρα πως θα κλείσει τα σύνορά της με τη Σερβία αν άλλοι 8.000 μετανάστες περάσουν στη χώρα μέσα σε μία ημέρα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Ράνκο Όστογιτς, δεν υπήρχε λόγος για τους μετανάστες που συνεχίζουν να έρχονται να ζητήσουν προστασία καθώς η Κροατία δεν έχει τις δυνατότητες για να τους δεχτεί.
Σημειώνεται πως μετά το κλείσιμο των συνόρων της Ουγγαρίας με τη Σερβία, το πρωί της Τετάρτης, περίπου 9.000 πρόσφυγες έχουν περάσει στην Κροατία.
Και η Σλοβακία αρνείται επίσημα να φιλοξενήσει πρόσφυγες
Το κοινοβούλιο της Σλοβακίας καταψήφισε σήμερα σχεδόν ομόφωνα το σύστημα ποσοστώσεων για την κατανομή των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλώντας για γρήγορη εφαρμογή μέτρων προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ζώνης Σένγκεν, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
«Οι βουλευτές του σλοβακικού κοινοβουλίου με 115 ψήφους και 4 αποχές ψήφισαν υπέρ μιας απόφασης που υποχρεώνει την κυβέρνηση να απορρίψει το σύστημα υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την κατανομή παράτυπων μεταναστών στα κράτη μέλη της ΕΕ που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός RTVS.
Οι Σλοβάκοι βουλευτές κάλεσαν για τη λήψη διεξοδικών, συστηματικών και αποτελεσματικών μέτρων προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ζώνης Σένγκεν. Επίσης κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις κύριους διαύλους της παράτυπης μετανάστευσης καθώς και να ενισχύσει την μάχη ενάντια στους διακινητές που φέρνουν τους πρόσφυγες στην Ευρώπη.
Η Σλοβακία, όπως αρκετές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις κατανομής προσφύγων, σύμφωνα με τις οποίες θα έπρεπε να υποδεχτεί περίπου 2.300 πρόσφυγες.
Παρατείνει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η ΠΓΔΜ
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πρότεινε στη Βουλή της χώρας την ψήφιση πρότασής της σχετικά με την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα νότια και βόρεια σύνορα της χώρας μέχρι τις 15 Ιουνίου 2016, καθώς έκρινε ότι το πρόβλημα με τις αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές δεν έχει αμβλυνθεί.
Η Βουλή της ΠΓΔΜ αναμένεται σήμερα Παρασκευή να ψηφίσει την πρόταση αυτή της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ κήρυξε στις 19 Αυγούστου 2015 κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νότια και βόρεια σύνορα της χώρας (στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Σερβία) για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τις αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα προβλέπει την συμμετοχή του Στρατού της ΠΓΔΜ σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η συμμετοχή του Στρατού είναι επιβοηθητική της αστυνομίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, από τις 19 Ιουνίου 2015 μέχρι και σήμερα καταγράφηκαν περίπου 82.000 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι εισήλθαν στη χώρα από την Ελλάδα. Εικάζεται, ωστόσο, ότι ο αριθμός αυτός είναι αρκετά μεγαλύτερος, καθώς αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες δεν καταγράφηκαν.
Όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονται στην ΠΓΔΜ (κυρίως από την ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής), επιβιβάζονται σε τρένα και λεωφορεία και μεταφέρονται στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Σερβία.
Το προηγούμενο διάστημα είχαν σημειωθεί εντάσεις και επεισόδια στο τμήμα της ουδέτερης ζώνης στο ύψος της Γευγελής, όταν συνοριοφύλακες της ΠΓΔΜ προσπάθησαν να εμποδίσουν ομάδες προσφύγων να εισέλθουν μαζικά στο έδαφος της χώρας.
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αναφέρει ότι η χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί τον διογκούμενο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται καθημερινά στο έδαφος της, καθώς οι δυνατότητες της είναι περιορισμένες και ζητά τη συνδρομή της Ε.Ε.