Πυρηνικά διεθνώς παρά τις αντίθετες εξαγγελίες – Σε διαρκή ανανέωση του πυρηνικού τους οπλοστασίου οι μεγάλες δυνάμεις

Το πυρηνικό τους οπλοστάσιο συνεχίζουν να αναβαθμίζουν οι πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου, παρά τη διεθνή τάση προς αφοπλισμό, σύμφωνα με χθεσινή έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI).
Μεταξύ 2010 και 2015, ο αριθμός πυρηνικών κεφαλών υποχώρησε από 22.600 σε 15.850, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, το οποίο επισημαίνει ότι ΗΠΑ και Ρωσία βρίσκονται, κυρίως, πίσω από τη μείωση αυτή. «Οι δύο μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις του πλανήτη προβαίνουν, όμως, σε εκτεταμένο και δαπανηρό πρόγραμμα μακροπρόθεσμου εκσυγχρονισμού των οπλοστασίων τους», αναφέρει το SIPRI.
«Παρά την ανανέωση του διεθνούς ενδιαφέροντος για οριστικό παροπλισμό των πυρηνικών όπλων, τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των πυρηνικών κρατών δημιουργούν την εντύπωση ότι τα κράτη αυτά ουδόλως σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τα οπλικά συστήματα στο προσεχές μέλλον», λέει η έκθεση.
Τα άλλα τρία πυρηνικά κράτη που αναγνωρίζονται νομίμως στη Συνθήκη για τη Μη Εξάπλωση των Πυρηνικών Οπλων –η Κίνα (260, κεφαλές), η Γαλλία (300 κεφαλές) και η Βρετανία (215 κεφαλές)– «είτε αναπτύσσουν ή σχεδιάζουν νέα πυρηνικά οπλικά συστήματα ή έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να το πράξουν», αναφέρει.
Τα υπόλοιπα πυρηνικά κράτη –Ινδία (90 με 100 κεφαλές), Πακιστάν (100 με 120 κεφαλές) και Ισραήλ (80 κεφαλές)– διαθέτουν μικρότερα οπλοστάσια, αλλά συνεχίζουν να ενισχύουν τις ικανότητές τους, με το Ισραήλ να έχει μάλιστα προχωρήσει σε δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.
Η Βόρεια Κορέα εκτιμάται ότι αναπτύσσει δικό της οπλοστάσιο, διαθέτοντας ήδη 6 – 8 πυρηνικές κεφαλές, παρότι το SIPRI εκτιμά ότι η τεχνική εξέλιξή τους δεν μπορεί να αποσαφηνισθεί. Στην Ασία, η Κίνα δεν αποκαλύπτει συγκεκριμένα στοιχεία για το οπλοστάσιό της, ενώ οι πληροφορίες για τα οπλοστάσια Ινδίας και Πακιστάν προέρχονται από ανακοινώσεις δοκιμών από τα επιτελεία τους.
Οι πέντε πυρηνικές δυνάμεις και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία και Γαλλία), καθώς και η Γερμανία, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε συνομιλίες με το Ιράν, σε μια προσπάθεια να πείσουν την Ισλαμική Δημοκρατία να εγκαταλείψει ενδεχόμενα σχέδιά της για ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr