Το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI) κυκλοφόρησε πρόσφατα μια έκθεση σχετικά με το εμπόριο όπλων και τις παγκόσμιες εξοπλιστικές δαπάνες, το οποίο διαπίστωσε ότι η Ρωσία αντιπροσώπευε το 4,8% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών το 2014.

Αυτό καθιστά την χώρα στην τρίτη θέση μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες (34%) και την Κίνα (12%). Σύμφωνα με την έκθεση, οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας αυξήθηκαν πέρυσι κατά 8,1 % σε σύγκριση με το 2013 και ανήλθανσε 84,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 4,5% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, οι ερευνητές του Ινστιτούτου με έδρα τη Στοκχόμη σημειώνουν ότι η Ρωσία σχεδίαζε μια τέτοια αύξηση πριν από την κρίση στην Ουκρανία. Επιπλέον, λόγω της μείωσης των εσόδων από το πετρέλαιο, ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ρωσίας έχει αναπροσαρμοστεί κάτω από 5%.  

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης μειώσει τις στρατιωτικές δαπάνες. Με το μεγαλύτερο στρατιωτικό προϋπολογισμό στον κόσμο (σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερος από την Κίνα), οι ΗΠΑ μείωσαν τις  στρατιωτικές δαπάνες κατά 6,5% το 2014, ως μέρος της προσπάθειας για τη συγκράτηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο πλαίσιο του νόμου για τον έλεγχο του προϋπολογισμού του 2011.

Ωστόσο, σύμφωνα με το SIPRI, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σε αυτόν τον τομέα σε υψηλό όλων των εποχών, το οποίο είναι σχεδόν το ίδιο σε πραγματικούς όρους όπως στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η Ουάσιγκτον δαπάνησε 610 δισεκατομμύρια δολάριαν, ή 3,5% του ΑΕΠ, για στρατιωτικούς σκοπούς. Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός αναμένεται να μειωθεί κατά το 2015, αν και όχι τόσο δραματικά. Μετά την επίτευξη του υψηλότερου όλων των εποχών το 2010, οι στρατιωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 19,8% σε πραγματικούς όρους.  

Σύμφωνα με το SIPRI, οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας παρακολουθούν την οικονομική ανάπτυξη, και παραμένοντας σε σταθερά επίπεδα από 2 με 2,2%. Σε απόλυτους όρους, οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 9,7% σε 216 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι δαπάνες της Ουκρανίας, αυξήθηκαν κατά 23% το 2014, συνολικού ύψους 4.000.000.000 δολαρίων, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις. Η εκτίμηση αυτή μάλλον δεν περιλαμβάνειόλες τις στρατιωτικές δαπάνες, και το τελικό ποσό θα μπορούσε να είναι υψηλότερο, λέει η έκθεση. Για το 2015, η Ουκρανία σχεδιάζει να διπλασιάσει τις στρατιωτικές της δαπάνες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η έκθεση του SIPRI προσφέρει πολλά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, παρατηρήσεις και συμπεράσματα. Για παράδειγμα, επισημαίνει ότι η παγκόσμιοι στρατιωτικοί προϋπολογισμοί συρρικνώθηκαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με τις κυβερνήσεις όλων των χωρών να ξοδεύουν ένα συνδυασμένο μέγεθος 1.776 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο είναι 0,4% λιγότερο από ό, τι το 2013. Αυτό είναι ένα μικρό ποσοστό, αλλά είναι ενθαρρυντικό γεγονός, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύει μόνο το 2,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Οι ερευνητές στο SIPRI παρατηρούν επίσης μια αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στα κράτη που συνορεύουν με τη Ρωσία, μετά την έναρξη της κρίσης Ουκρανία. Αυτές περιλαμβάνουν τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας. Για παράδειγμα, η Πολωνία και η Εσθονία έχουν δαπανήσει 10,4 δισεκατομμύρια και 430 εκατομμύρια δολάρια, ή 1,9% και 2% του ΑΕΠ, αντίστοιχα.

Άλλες χώρες, παρά το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ ζητά να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στην κοινή άμυνα στο 2% του ΑΕΠ, δεν βιάζονται να το πράξουν. Κυριαρχεί η εντύπωση ότι οι κορυφαίες δυτικές χώρες και οι ηγέτες τους, παρά τις εκστρατείες των μέσων ενημέρωσης με το φάντασμα της «ρωσικής επιθετικότητας και της ρωσικής πυρηνικής απειλής», δεν το πιστεύουν πραγματικά και αισθάνονται άνετα ότι μεταξύ αυτών και της Ρωσίας υπάρχει το «μαξιλάρι» της Ανατολικής Ευρώπης, με τους τρομοκρατημένους ηγέτες τους. 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ