Μόσχα σε ΗΠΑ: “Μην υπονομεύετε τη συνθήκη για την μη διάδοση των πυρηνικών”

Να σταματήσουν να υπονομεύουν το καθεστώς της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων για χάρη των βραχυπρόθεσμων πολιτικών σκοπιμοτήτων κάλεσε η Μόσχα τις ΗΠΑ και τις άλλες δυτικές χώρες, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στη διάσκεψη αναθεώρησης των συμβαλλόμενων μερών της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) στη Νέα Υόρκη, Μιχαήλ Ουλιάνοφ.
Το κείμενο της ομιλίας του έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.
Η ρωσική αντιπροσωπεία έδειξε τις «κατηγορίες για παραβίαση του μνημονίου της Βουδαπέστης του 1994 και υπονόμευση της Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών» στις για στις ομιλίες της ουκρανικής και άλλων αντιπροσωπειών. Υποστήριξαν ότι οι ενέργειες της Ρωσίας φέρονται να θέτουν σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία των λεγόμενων αρνητικών διαβεβαιώσεων ασφάλειας για τις μη πυρηνικές χώρες», δήλωσε ο Ουλιάνοφ.
Η Μόσχα συμμορφώνεται πλήρως με την υποχρέωση να μην χρησιμοποιήσει ή απειλεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, η οποία εγκρίθηκε από τη Ρωσία την 5η Μαΐου του 1994, στη Βουδαπέστη. «Φυσικά, αυτό δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς», πρόσθεσε ο Ρώσος αξιωματούχος.
«Έτσι, η πρακτική της εφαρμογή του μνημονίου της Βουδαπέστης στο πλαίσιο της Συνθήκης Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων έχει επιβεβαιώσει τη βιωσιμότητα των αρνητικών διαβεβαιώσεων ασφάλειας ακόμη και σε μια κατάσταση κρίσης. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι το μνημόνιο, σε αντίθεση με τις κλασικές αρνητικές διαβεβαιώσεις, είναι μια πολιτική συμφωνία, η οποία δεν είναι νομικά δεσμευτική», τόνισε ο Ουλιάνοφ.
«Μένει να δούμε γιατί οι αντίπαλοί μας συνεχίζουν να σπεκουλάρουν σε αυτό το θέμα με αρνητικό πνεύμα. Επιπλέον, το κάνουν αυτό εδώ, στην Αναθεωρητική Διάσκεψη των Συμβαλλομένων Μερών για τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, η οποία έφερε μαζί επαγγελματίες οι οποίοι είναι σε θέση να διαχωρίσουν την προπαγάνδα από τις πραγματικές υποχρεώσεις στον τομέα της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο Ουλιάνοφ.
«Θα θέλαμε να ζητήσουμε από τις αντιπροσωπείες των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, τη Γερμανία, την Πολωνία και την Εσθονία να συνειδητοποιήσουν την πλήρη έκταση της ευθύνης τους για την τύχη της NPT και να παύσουν την υπονόμευση του καθεστώτος μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων για χάρη των βραχυπρόθεσμων πολιτικών σκοπιμοτήτων», κατέληξε ο Ρώσος διπλωμάτης.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr