Το ενδεχόμενο επίθεσης  ακόμη και με πυρηνικά όπλα, ήταν μέχρι και πριν από λίγο καιρό ανάμεσα στα σχέδια των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή της CIA αλλά και μετέπειτα υπουργό άμυνας των ΗΠΑ Leon Panetta.

O Panetta περιέγραψε μια ενημέρωση στη Σεούλ το 2010 από τον στρατηγό Walter L. ‘Skip’ Shar τον διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στη Ν. Κορέα κατά την οποία έγινε ξεκάθαρο ότι η πυρηνική επίθεση ήταν στο τραπέζι των επιλογών εάν οι βορειοκορεατικές δυνάμεις προέλαυναν νότια της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης; (DMZ) νότια δηλαδή του 38ου παράλληλου.  

«Εάν η Βόρεια Κορέα κινηθεί διασχίζοντας την DMZ τα πολεμικά μας σχέδια προβλέπουν για τον διοικητή στρατηγό των δυνάμεών μας στην Ν. Κορέα να αναλάβει τη διοίκηση όλων των δυνάμεων αμερικανικλών και νοτιοκορεατικών για την υπεράσπιση της Νότιας Κορέας συμπεριλαμβανομένων και της χρήσης πυρηνικών όπλων εάν αυτό χρειαστεί» ανέφερε αργότερα ο Panetta του τι είχε ειπωθεί στη σύσκεψη αυτή  στο βιβλίο του «Αξιομνημόνευτες μάχες: Απομνημονεύματα ηγεσίας σε πόλεμο και ειρήνη».

Ο ίδιος αναφέρει ότι έφυγε από τη συγκεκριμένη σύσκεψη με την ισχυρή αίσθηση ότι ο πόλεμος στην περιοχή δεν είναι πια ούτε υποθετικός ούτε και απόμακρος.

Οι αποκαλύψεις αυτές του πρώην υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει ποικίλα σχόλια και κρίσεις από την έκπληξη έως και την αποδοκιμασία.  

«Κλασική ξεροκεφαλιά Αμερικανού επισήμου», αναφέρει πρώην αξιωματούχος της CIA με αρμοδιότητα στην Κορέα: «Πως αλήθεια νομίζουμε πως θα αντιδράσουν οι Νοτιοκορεάτες στην είδηση ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να κάνουν χρήση πυρηνικών στην χερσόνησο; Μόνο πιο ασφαλείς δεν τους κάνει να νιώθουν, αντίθετα θα θεωρήσουν πως έχοντας τον αμερικανικό ταύρο μέσα στο υαλοπωλείο ίσως δεν είναι τελικά και πολύ καλή ιδέα», συμπληρώνει εμφαντικά.

Άλλοι πάντως αναφέρουν πως ο Panetta δεν είπε κάτι το οποίο δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Στο κοινό έγγραφο για τις ΗΠΑ και τη Ν. Κορέα το 2009 αναφέρεται η πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων.

«Οι ΗΠΑ είχαν πάντα την θέση ότι η Νότια Κορέα είναι κάτω από την πυρηνική τους ομπρέλα» αναφέρει ειδικός σε θέματα της κορεατικής χερσονήσου.

Οι ΗΠΑ είχαν στείλει για πρώτη φορά πυρηνικά όπλα στη Νότια Κορέα το 1958 αλλά η ανάπτυξή τους δεν έγινε γνωστή παρά μόνο στη δεκαετία του ΄70.

Το μόνο που δεν έγινε γνωστό είναι αν τα συγκεκριμένα εξακολουθούν να ισχύουν ή αν έχουν αναθεωρηθεί.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ