Υπόθεση Τ.Επστάιν: Στο «φως» 7 χρόνια μετά φερόμενο σημείωμα αυτοκτονίας πριν από τον θάνατό του στη φυλακή
Είχε καταδικαστεί τον Ιούνιο του 2008 αφού παραδέχθηκε την ενοχή του για εξώθηση ανήλικης σε πορνεία
Στο «φως» της δημοσιότητας 7 χρόνια μετά τον θάνατο του Τζέφρι Επστάιν, ήρθε ένα φερόμενο σημείωμα αυτοκτονίας του.
Το εν λόγω σημείωμα φέρεται να είχε γραφτεί πριν από περιστατικό κατά το οποίο τραυματίστηκε αλλά επέζησε μέσα στη φυλακή, λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατό του το 2019.
Το σημείωμα, η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις αμερικανικές αρχές επιβολής του νόμου, δόθηκε στη δημοσιότητα από ομοσπονδιακό δικαστή στη Νέα Υόρκη που επιβλέπει την ποινική υπόθεση του συγκρατούμενού του.
Ο Επστάιν βρέθηκε νεκρός στο κελί του τον Αύγουστο του 2019, με τον θάνατό του να αποδίδεται επισήμως σε αυτοκτονία.
A federal judge has released a suicide note purportedly written by Jeffrey Epstein that was sealed for years as part of the criminal case of his cellmate.
“They investigated me for months — FOUND NOTHING!!!” the note begins, adding that the result was charges going back many… pic.twitter.com/affEmZGEN5
— AZ Intel (@AZ_Intel_) May 6, 2026
Το περιεχόμενο του σημειώματος
Το γράμμα, το οποίο δημοσίευσε αρχικά η New York Times, φέρεται να είχε αφεθεί κατά τη διάρκεια περιστατικού τον Ιούλιο του 2019, όταν ο Επστάιν είχε τραυματιστεί αλλά είχε επιζήσει.
Το αμερικανικό δίκτυο NBC News, συνεργαζόμενο με το Sky News, είχε μεταδώσει πρώτο ότι επρόκειτο πιθανόν για την πρώτη απόπειρα αυτοκτονίας του Επστάιν, όταν είχε βρεθεί ημιλιπόθυμος με σημάδια στον λαιμό.
Στο φερόμενο σημείωμα αναφέρεται: «Με ερευνούσαν για μήνες – ΔΕΝ ΒΡΗΚΑΝ ΤΙΠΟΤΑ!!!»
Στη συνέχεια γράφει: «Είναι προνόμιο να μπορεί κανείς να επιλέξει πότε θα πει αντίο».
Και προσθέτει: «Τι θέλετε να κάνω – να ξεσπάσω σε κλάματα!!»
Το σημείωμα κλείνει με τη φράση: «ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ. ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ!!», με τις λέξεις να είναι υπογραμμισμένες.
Ο Τζέφρι Επστάιν είχε καταδικαστεί τον Ιούνιο του 2008 αφού παραδέχθηκε την ενοχή του για εξώθηση ανήλικης σε πορνεία.
Τον Ιούλιο του 2019 το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης του απήγγειλε νέες κατηγορίες για σωματεμπορία ανηλίκων, ενώ πέθανε στη φυλακή πριν ξεκινήσει η δίκη.
Ο συγκρατούμενος που φέρεται να βρήκε το σημείωμα
Σύμφωνα με το NBC News, το σημείωμα φέρεται να εντόπισε ο συγκρατούμενος του Επστάιν, Νίκολας Ταρταλιόνε.
Ο 49χρονος πρώην αστυνομικός είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 2016 και κατηγορήθηκε για τη δολοφονία τεσσάρων ανδρών στο πλαίσιο φερόμενης υπόθεσης διακίνησης κοκαΐνης, καθώς και για την ταφή των σορών τους, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.
Αργότερα καταδικάστηκε και του επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Η αντίδραση του υπουργείου Δικαιοσύνης
Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε σχετικά με το φερόμενο σημείωμα αυτοκτονίας:
«Είναι δύσκολο να σχολιάσουμε κάτι που ούτε οι New York Times ούτε εμείς έχουμε δει».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το υπουργείο προχώρησε σε «εξαντλητική προσπάθεια συλλογής όλων των εγγράφων που βρίσκονται στην κατοχή του» μετά την υπογραφή από τον Ντόναλντ Τραμπ νομοσχεδίου που ενέκρινε τη δημοσιοποίηση των αρχείων Επστάιν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη διαδικασία συμπεριλήφθηκαν αρχεία από τη Διεύθυνση Φυλακών και το Γραφείο Γενικού Επιθεωρητή.
«Ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, έχουν παραχθεί σχεδον τρία εκατομμύρια σελίδες», ανέφερε το υπουργείο.