Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ιράν έχει αναπτύξει ένα υποβρύχιο επίθεσης κλάσης Fateh μαζί με ένα υποβρύχιο κλάσης Ghadir στο Στενό του Ορμούζ.

Αυτές οι αναπτύξεις ταιριάζουν με τη μακροχρόνια ασύμμετρη ναυτική στρατηγική του Ιράν – χρησιμοποιώντας μικρότερες, πιο δύσκολο να εντοπιστούν πλατφόρμες για να απειλήσει μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις.

Το Ιράν διατηρεί έναν ποικίλο στόλο υποβρυχίων που αποτελείται από περίπου 28 έως 30 σκάφη διαφόρων τύπων με τα καλύτερα να θεωρούνται τα 6 κλάσης Kilo. Ενώ αυτός ο αριθμός μπορεί να φαίνεται σημαντικός, δεν αποτελεί ουσιαστική απειλή για τις αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή.

Σε περιορισμένα, ρηχά νερά όπως το Στενό του Ορμούζ, τα υποβρύχια του Ιράν αποκτούν πλεονεκτήματα.

Το πρόβλημα για το Ιράν είναι ότι τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα έχουν διατηρηθεί σε αποστάσεις ασφαλείας σε πρόσφατες αναπτύξεις, εν μέρει λόγω συνδυασμένων απειλών όπως υποβρύχια, πύραυλοι και σμήνη ταχύπλοων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ