Η σκιά ενός παρατεταμένου αποκλεισμού στα Στενά του Hormuz απειλεί να τινάξει στον αέρα τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, προκαλώντας εκτόξευση στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αναλυτές προειδοποιούν ότι ο κόσμος βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση της σύγχρονης ιστορίας, με αλυσιδωτές συνέπειες για οικονομίες, πληθωρισμό και γεωπολιτική σταθερότητα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο των Financial Times, Martin Wolf, πρώτα ήρθε ο πόλεμος. Έπειτα ήρθε ο αποκλεισμός. Τώρα έρχονται οι ελλείψεις.

Τα δεξαμενόπλοια γεμάτα με βασικά εμπορεύματα —πετρέλαιο, υγροποιημένο φυσικό αέριο, ουρία, διυλισμένα πετρελαϊκά προϊόντα, υδρογόνο, ήλιο και ούτω καθεξής— δεν έχουν περάσει από τα Στενά του Hormuz από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Όσα απέπλευσαν πριν από το κλείσιμο έχουν ως επί το πλείστον φτάσει στον προορισμό τους.

Από εδώ και πέρα, οι αποστολές που δεν αναχώρησαν θα γίνονται ολοένα και πιο αισθητές λόγω της απουσίας τους.

Καθώς και τα αποθέματα εξαντλούνται, θα εισέλθουμε σε μια εποχή πραγματικών φυσικών ελλείψεων, σημειώνει ο αρθρογράφος της εφημερίδας.

Μέχρι τώρα, οι ελλείψεις ήταν κυρίως φανταστικές. Τώρα θα γίνουν πραγματικές. Θα πρέπει να διαχειριστούν, τελικά μέσω της καταστολής της ζήτησης.

Αυτό, με τη σειρά του, θα απαιτήσει κάποιο συνδυασμό δελτίου και ύφεσης.

Ένας συνδυασμός υψηλότερων τιμών και αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να επιφέρει και τα δύο.

Όσο περισσότερο παραμένουν κλειστά τα Στενά και όσο μεγαλύτερες είναι οι φυσικές καταστροφές, τόσο περισσότερο θα διαρκέσουν οι ελλείψεις και τόσο χειρότερες θα είναι οι επιπτώσεις τους.

Αυτό, εν συντομία, είναι το επιχείρημα του Nick Butler, πρώην αντιπροέδρου στρατηγικής και ανάπτυξης πολιτικής της BP και νυν στελέχους του King’s College London, σε ανάρτησή του στο Substack με τίτλο «The end of the beginning».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ