Θρίλερ στην Λουκέρνη – Τελεσίγραφο από Τεχεράνη: «Δεν επιστρέφουμε στο τραπέζι αν δεν ζητήσει συγγνώμη ο Τραμπ»!
Αντικρουόμενες πληροφορίες από Bloomberg, CNN και Tasnim για το μέλλον των συνομιλιών στην Ελβετία
(ανανέωση 21:59) Σε πλήρες αδιέξοδο και τροχιά μετωπικής σύγκρουσης οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, καθώς η Τεχεράνη σκληραίνει δραματικά τη στάση της, θέτοντας πλέον απαράβατους όρους για τη συνέχεια των συνομιλιών με τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με νέες πληροφορίες η ιρανική πλευρά ξεκαθάρισε ότι η αντιπροσωπεία της δεν πρόκειται να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν ζητήσει ρητά συγγνώμη για τις πρόσφατες απειλές που εξαπέλυσε κατά της χώρας.
Όρος-βόμβα για τον Λίβανο
Παράλληλα, η Τεχεράνη ανοίγει τη βεντάλια των διεκδικήσεων και συνδέει άμεσα τις συνομιλίες με το μέτωπο της Μέσης Ανατολής. Όπως αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen, το Ιράν απαιτεί πλέον ρητά την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον Νότιο Λίβανο προκειμένου να υπάρξει οποιαδήποτε διπλωματική συνέχεια.
Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες του CNN ότι οι συνομιλίες έχουν «κολλήσει», παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των Καταριανών διαμεσολαβητών να κρατήσουν ζωντανό το παρασκήνιο. Η νέα αυτή τροπή αναμένεται να προκαλέσει άμεσες αναταράξεις τόσο στο γεωπολιτικό πεδίο όσο και στις διεθνείς αγορές ενέργειας.
Tehran has hardened its stance on U.S. led talks in Switzerland, declaring that the Iranian delegation will not return to the table until President Trump apologizes for recent threats. Furthermore, Iran is now explicitly demanding a full Israeli withdrawal from southern Lebanon -…
— Faytuks Network (@FaytuksNetwork) June 21, 2026
Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν στο ελβετικό θέρετρο Μπίργκενστοκ, με την Τεχεράνη να σηκώνει το γάντι των απειλών που εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας διπλωματικό θρίλερ με αντικρουόμενες πληροφορίες για ενδεχόμενη διακοπή των συνομιλιών.
Ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου και επικεφαλής διαπραγματευτής της χώρας, Μοχαμάντ Μπαγέρ Γκαλιμπάφ, απάντησε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους στην ρητορική του Αμερικανού προέδρου.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η Τεχεράνη δεν πρόκειται να επηρεαστεί ή να υποκύψει στους εκβιασμούς και τις απειλές της Ουάσινγκτον, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα του είναι πλήρως προετοιμασμένη να αντιδράσει δυναμικά εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.
«Πάγωμα» ή ολοκλήρωση γύρου; Το μπαράζ των πληροφοριών
Η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα μεταφέρθηκε άμεσα και στο πεδίο των πληροφοριών, με τα διεθνή δίκτυα να μεταδίδουν μια συγκεχυμένη εικόνα για το αν οι συνομιλίες συνεχίζονται:
Το Bloomberg και το Fars: Το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, μετέδωσε αρχικά ότι η Τεχεράνη αποφάσισε να αναστείλει τις συνομιλίες στην Ελβετία, αφήνοντας τη διαδικασία σε καθεστώς απόλυτης αβεβαιότητας.
Η «αποχώρηση» κατά το Tasnim
Παράλληλα, το πρακτορείο Tasnim ανέφερε ότι η ιρανική αντιπροσωπεία αποχώρησε από τον χώρο των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, διευκρινίστηκε ότι η κίνηση αυτή έγινε μετά την ολοκλήρωση του πρώτου επίσημου γύρου, προκειμένου να διεξαχθούν κατ’ ιδίαν (boardroom) συνομιλίες με τους Καταριανούς διαμεσολαβητές.
Η διάψευση και το CNN
Λίγο αργότερα, το Bloomberg επανήλθε με νεότερες ιρανικές πηγές, διευκρινίζοντας ότι οι διαπραγματευτές παραμένουν κανονικά στην Ελβετία και συμμετέχουν στη διαδικασία. Την ίδια ώρα, ιρανική πηγή που βρίσκεται στο Μπίργκενστοκ σημείωσε στο CNN πως: «Οι διαπραγματεύσεις έχουν “κολλήσει”, αλλά δεν έχουν ακόμη τερματιστεί».
Ζωντανό το παρασκήνιο
Παρά το εμφανές αδιέξοδο που προκάλεσαν οι δηλώσεις Τραμπ, η ίδια διπλωματική πηγή επιβεβαιώνει ότι οι έντονες παρασκηνιακές επαφές συνεχίζονται κανονικά, με πρωταρχικό στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή και οι δύο πλευρές να επιστρέψουν άμεσα στο επίσημο διπλωματικό τραπέζι.