Η Ρωσία θέλει να δώσει σκληρό μάθημα στην Ουκρανία: Το σχέδιο Πούτιν για να διαλύσει τις επιθέσεις στην Αν.Μεσόγειο
Μείζονος σημασίας ο ρόλος του λιμανιού στην Ταρτούς - Η Μόσχα έχει θέσει ένα σαφές πλάνο
Η Ρωσία φαίνεται να αποκαθιστά τη ναυτική της παρουσία στο συριακό λιμάνι της Ταρτούς, σύμφωνα με αναφορές ναυτιλιακών μέσων όπως το «The Maritime Executive».
Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί πιθανή επαναδραστηριοποίηση της βάσης στην Ανατολική Μεσόγειο, έπειτα από περίοδο μειωμένης επιχειρησιακής δράσης του ρωσικού Ναυτικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν αρχίσει ξανά να χρησιμοποιούν την Ταρτούς όχι μόνο για ανεφοδιασμό, αλλά και ως σημείο μακροχρόνιας παραμονής, με ορισμένες μονάδες να παραμένουν αγκυροβολημένες για μεγάλα διαστήματα.
Αναφέρεται επίσης η παρουσία νηοπομπής με τη συνοδεία φρεγάτας κλάσης «Admiral Gorshkov», καθώς και πλοίων που έχουν υποστεί κυρώσεις και συνδέονται με στρατιωτική εφοδιαστική δραστηριότητα.
Παράλληλα, επισημαίνονται κινήσεις που θεωρούνται ασυνήθιστες, όπως παραπλάνηση σημάτων AIS και δρομολόγια μέσω Αφρικής και Ιράν.
Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Μόσχα επιδιώκει να ενισχύσει τη στρατηγική της θέση στην περιοχή, ενώ η πολιτική κατάσταση στη Συρία φαίνεται να διευκολύνει τη ρωσική επανεγκατάσταση, καθώς ο Αλ Σάαρα έχει δώσει το «πράσινο» φως για την δράση του ρωσικού Ναυτικού .
Η συνολική εικόνα δείχνει προσπάθεια επαναφοράς ενός μόνιμου ναυτικού δικτύου στη Μεσόγειο, με στόχο την αντιμετώπιση των ουκρανικών επιθέσεων σε ρωσικών συμφερόντων πλοία.
Από την Αδριατική έως το νοτιοανατολικό τμήμα της Μεσογείου, η Ουκρανία φαίνεται πως είναι σε θέση να αποστείλει μη επανδρωμένα θαλάσσια πλήγματα για να χτυπήσει τάνκερ που συνδέονται με την Μόσχα.
Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος αντιλαμβάνεται πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συνεχιστεί τόσο για το κύρος του ίδιου, όσο και της χώρας του.
Συνολικά, η Ταρτούς θα παίξει κρίσιμο ρόλο στο επόμενο διάστημα, με το Ναυτικό της Μόσχας να… «σηκώνει» μανίκια στην Ανατολική Μεσόγειο, επιχειρώντας να βάλει τέλος στην δράση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.