Το υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας προειδοποιεί ότι η Ρωσία θα μπορούσε, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, να επιχειρήσει μια στρατιωτική εκστρατεία περιορισμένης κλίμακας εναντίον χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, ενδεχομένως μέσα σε έναν χρόνο από τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η εκτίμηση αυτή περιλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση για την αμυντική στρατηγική της χώρας, όπου επισημαίνεται ότι η Ευρώπη λειτουργεί πλέον σε ένα περιβάλλον «γκρίζας ζώνης» μεταξύ ειρήνης και πολέμου, με αυξημένες υβριδικές απειλές και γεωπολιτική αστάθεια.

Σύμφωνα με την ανάλυση των ολλανδικών υπηρεσιών πληροφοριών, η Ρωσία φέρεται να προετοιμάζεται για μια μακροχρόνια αντιπαράθεση με τις ευρωπαϊκές χώρες. Στο πιο ακραίο σενάριο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μιας περιορισμένης σύγκρουσης με κράτη-μέλη της Συμμαχίας μετά την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Η έκθεση αυτή δημοσιοποιείται ενόψει της επικείμενης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο ζητήματα ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της Συμμαχίας και αντιμετώπισης των νέων μορφών απειλών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ολλανδία σχεδιάζει την ανάπτυξη εξειδικευμένων τεχνολογικών υποδομών για μη επανδρωμένα συστήματα μάχης, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη drones και συστημάτων αντιμετώπισης εναέριων απειλών.

Η υπουργός Άμυνας της χώρας τόνισε ότι η ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας αποτελεί διαρκή ευθύνη, υπογραμμίζοντας πως η τρέχουσα συγκυρία καθιστά την ανάγκη αυτή πιο επείγουσα από ποτέ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ