Σε θρίλερ με κωμικές διαστάσεις  για την ευρωπαϊκή ασφάλεια εξελίσσεται η μαζική και συντονισμένη εμφάνιση άγνωστης ταυτότητας drones (UAVs) στον εναέριο χώρο χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Το μπαράζ των περιστατικών έχει προκαλέσει «υστερία» στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να επιλέγει να ειρωνευτεί δημόσια τις κατηγορίες της Δύσης ότι πίσω από αυτά κρύβεται η Μόσχα.

Μιλώντας στο ετήσιο φόρουμ της Λέσχης Βαλντάι, ο Πούτιν αντιμετώπισε τις κατηγορίες με έντονη δόση σαρκασμού. Απαντώντας σε ερώτηση για τις συχνές εμφανίσεις drones στη Δανία, δήλωσε γελώντας:

«Εντάξει, σταματάω, δεν θα ξαναστείλω άλλα drones στη Γαλλία, τη Δανία ή την Κοπεγχάγη!».

Παράλληλα, συνέκρινε τις ανησυχίες των Ευρωπαίων με τις θεωρίες όσων κυνηγούν… UFO, ενώ το Κρεμλίνο απέρριψε τις κατηγορίες ως ανυπόστατες και «fake news».

Πίσω από τα αστεία του Πούτιν, ωστόσο, κρύβεται μια σκληρή πραγματικότητα υβριδικού πολέμου που δοκιμάζει τις αντοχές του ΝΑΤΟ:

Μυστηριώδη drones, τα οποία όλως περιέργως καμιά ευρωπαϊκή αρχή δεν έχει καταφέρει να βρει από που προέρχονται παρά μόνο αφήνοντας υπονοούμενα για τη Ρωσία ανάγκασαν το αεροδρόμιο του Μονάχου (το δεύτερο μεγαλύτερο της Γερμανίας) να καθηλώσει δεκάδες πτήσεις προκαλώντας χάος, ενώ παρόμοια περιστατικά έκλεισαν προσωρινά αεροδρόμια στη Δανία και τη Νορβηγία.

Άγνωστα drones εντοπίστηκαν να πετούν πάνω από τη στρατιωτική βάση Έλσενμπορν στο Βέλγιο (κοντά στα γερμανικά σύνορα), καθώς και πάνω από βάσεις της Δανίας που φιλοξενούν υπερσύγχρονα μαχητικά F-16 και F-35.

Ευρωπαίοι «αναλυτές» υποψιάζονται ότι τα drones μπορεί να εκτοξεύονται κρυφά ακόμα και από εμπορικά πλοία ή πετρελαιοφόρα του ρωσικού σκιώδους στόλου που πλέουν στα ανοιχτά της Βόρειας Θάλασσας, μια πολύ ωραία δικαιολογία που συνδυάζει και το «σκιώδες» και το ρωσικό για να υπάρχει μια ωραία πλοκή για μυθιστόρημα όμως.

Το αποκορύφωμα των σεναρίων επιστημονικής φαντασίας ήταν όταν άγνωστα drones «κυνήγησαν« το αεροσκάφος του Ζελένσκι όταν κατευθυνόταν στην Βρετανία.

Τέτοια δημοσιεύματα απορροφούνται αμάσητα από το μέσο Ευρωπαίο.

Έως τώρα οι μονή αποδεδειγμένη χρήση εμπορικών σκαφών για την εξαπόλυση drones προέρχεται από την Ουκρανία, αλλά αυτό είναι δικαιολογημένο!

Απέναντι σε αυτή τη διαρκή απειλή της «γκρίζας ζώνης» —που σκοπεύει να τρομοκρατήσει χωρίς να προκαλέσει επίσημα στρατιωτική απάντηση— οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντήθηκαν στην Κοπεγχάγη για να σχεδιάσουν ένα «τείχος από drones» (drone wall). Πρόκειται για ένα δίκτυο από ραντάρ, αισθητήρες και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της ΕΕ, (πλην Ελλάδας βέβαια) με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό και την κατάρριψη των ιπτάμενων εισβολέων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ