Το πρώτο UAV AKINCI εντάχθηκε την Παρασκευή σε υπηρεσία με την Αεροπορία του Αζερμπαϊτζάν.

Έχοντας χρησιμοποιήσει επιτυχώς το  Bayraktar TB2 στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ  το 2020, το Αζερμπαϊτζάν αποφάσισε να παραγγείλει άγνωστο αριθμό  Akinci για να γίνει από τους πρώτους πελάτες του συγκεκριμένου UAV.

Η Τουρκία  και το Αζερμπαϊτζάν έχουν στενότατες αμυντικές σχέσεις  , όπως η  Κοινή Αεροπορική Διοίκηση, οι συχνές ασκήσεις και η συνεργασία για το πρόγραμμα Kaan 5ης γενιάς.

Σε σύγκριση με το Bayraktar TB2, το Akinci έχει σχεδόν δέκα φορές την ικανότητα ωφέλιμου φορτίου χάρη στο μεγαλύτερο μέγεθος και τους δύο κινητήρες του turboprop που μπορεί να είναι είτε οι ουκρανικοί AI-450 ή οι καναδικοί  PT-6. Το UAV μπορεί να χρησιμοποιήσει βόμβες μέχρι 2000 lb, ή τους βαλλιστικούς πύραυλους  UAV-122 και UAV-230 της Roketsan ακόμη τον πύραυλο cruise SOM

Με αυτό το πνεύμα, το Akinci μπορεί να συνοψιστεί ως το επόμενο επίπεδο για τις δυνατότητες UAV του Αζερμπαϊτζάν μετά το Bayraktar TB2.

Το UAV έκανε το ντεμπούτο του στο 2022 στο βόρειο Ιράκ κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK / YPG.

Μέχρι στιγμής, η Akinci εξάγεται συνολικά σε εννέα χώρες. Το Αζερμπαϊτζάν, το Πακιστάν, το Κιργιστάν, η  Αιθιοπία και η Σαουδική Αραβία είναι οι κατονομαζόμενοι γνωστοί πελάτες. Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες είναι επίσης χρήστες του προηγούμενου UAV Bayraktar TB2.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ