Με την αγορά των τουρκικών  F-16V από τις ΗΠΑ ασχολείται η εφημερίδα Sabah. Αν και δεν αναφέρει κάτι νέο η εφημερίδα εμφανίζεται αισιόδοξη ότι η θετική ανταπόκριση του αιτήματος από τις ΗΠΑ για την αγορά των f-16 μπορεί να επηρεάσει ανάλογα και την Γερμανία  αποσύροντας τις αντιρρήσεις για την αγορά των Eurofighter Typhoon.

Κατά συνέπεια σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα το ενδιαφέρον της Τουρκίας για το Eurofighter Typhoon παραμένει σταθερό και δεν επηρεάζεται από την αγορά των F-16.

«Το πιο σημαντικό ζήτημα για την Τουρκία μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τον Ερντογάν, ήταν αναμφίβολα η πώληση του πολυαναμενόμενου μαχητικού αεροσκάφους F-16 Block-70 Viper και κιτ εκσυγχρονισμού», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Sabah. Και9 συνεχίζει λέγοντας:

«Ενώ αυτή η εξέλιξη αντιπροσώπευε ένα σημαντικό κατώφλι στον εκσυγχρονισμό της τουρκικής Αεροπορίας, ήταν αξιοσημείωτη στο πλαίσιο τόσο της αμυντικής βιομηχανίας όσο και των περιφερειακών παραγόντων.

Θα πρέπει να σημειωθεί εξαρχής ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τόσο σε αεροπορικές πλατφόρμες όσο και σε επιμέρους εξαρτήματα όπως πυρομαχικά, ραντάρ και κάμερες εδώ και πολλά χρόνια.

Ενώ το KAAN, το νέας γενιάς μαχητικό αεροσκάφος προετοιμάζεται για την πρώτη του πτήση, η Hürjet έχει κάνει την πρώτη του  πτήση και συνεχίζει τις δοκιμές.

Το ραντάρ AESA “Murad” συνεχίζει να αναπτύσσεται όπως και άλλα εγχώρια πυρομαχικά χρησιμοποιούνται επίσης σε αεροσκάφη.

Ωστόσο, στο πλαίσιο των τρεχουσών αναγκών, μπορεί να προτιμηθεί η έτοιμη μέθοδος αγοράς. Το πακέτο αγοράς F-16 θα πρέπει επίσης να αξιολογηθεί στο πλαίσιο των επειγουσών αναγκών της τουρκικής Αεροπορίας.

Η διαδικασία έγκρισης, για την αγορά 40 νέων F-16V και την αναβάθμιση 79 F-16 Block 50  ξεκίνησε στις 26 Ιανουαρίου, αναμένεται να έχει θετική κατάληξη στο τέλος της διαδικασίας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Τα πυρομαχικά, τα υλικά και ο εξοπλισμός τους προσδιορίστηκαν σύμφωνα με τις ανάγκες της ΤΗΚ. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (MSB) ανακοίνωσε επίσης ότι ο κατάλογος των αιτημάτων έχει καταρτιστεί ως αποτέλεσμα λεπτομερούς μελέτης.

Μια άλλη λεπτομέρεια είναι ότι ενώ το πακέτο προμήθειας ανακοινώθηκε στα 23 δισ. δολάρια, αυτό αντιπροσωπεύει το ανώτατο όριο και η τελική τιμή θα καθοριστεί αργότερα.

Όταν κοιτάξουμε τους σημερινούς και πιθανούς τομείς ενδιαφέροντος της τουρκικής Αεροπορίας, μπορούμε να δούμε πόσο σημαντικά είναι τα σύγχρονα και προηγμένα συστήματα.

Σκοπός της προμήθειας είναι η αύξηση τόσο της ποσότητας όσο και της ποιότητας.

Με άλλα λόγια, στόχος είναι η ανάπτυξη των υφιστάμενων δυνατοτήτων με την προμήθεια νέων αεροσκαφών και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων αεροσκαφών. Γιατί τα σύγχρονα συστήματα χρειάζονται πάντα για να υπάρχει αποτρεπτικός στρατός στην μεταβαλλόμενη συγκυρία.

Από την άλλη, η ΤΗΚ  δεν ενδιαφέρεται μόνο για στόχους στο έδαφος, αλλά πραγματοποιεί και εντατική προστασία του εναέριου χώρου. Επομένως, ο εξοπλισμός των πολεμικών αεροσκαφών με προηγμένα συστήματα τα καθιστά αποτρεπτικά και αποτελεσματικά.

Τα υπάρχοντα αεροσκάφη χρειάζονταν ένα προηγμένο σύστημα ραντάρ, δηλαδή ένα σύστημα ραντάρ τύπου AESA, για να είναι αποτελεσματικό στην προστασία του εναέριου χώρου.

Όλα τα αεροσκάφη F-16 Viper που παρέχονται θα έχουν αυτό το ραντάρ (APG-83) . Επιπλέον, μεγάλος αριθμός ραντάρ AESA θα αποκτηθεί για την αναβάθμιση.

Ο εύθραυστος χαρακτήρας των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ πρέπει να είχε ληφθεί υπόψη, καθώς ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί και να ληφθεί έγκριση για ένα αίτημα που δεν θα επηρεάσει αρνητικά τους στόλους πολεμικών αεροσκαφών της Τουρκίας στο μέλλον.

Για έναν στόλο με υψηλό ποσοστό πολεμικής ετοιμότητας, η συντήρηση δεν πρέπει να διακόπτεται, δηλαδή να μην υπάρχει πρόβλημα με τα ανταλλακτικά. Φυσικά, πέρα ​​από όλα αυτά, κατά τη δημιουργία ζήτησης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι εκσυγχρονισμοί των Özgür 1 και Özgür 2 που πραγματοποιεί η Τουρκία για να αναπτύξει τους υπάρχοντες στόλους της F-16 με εγχώρια μέσα.

Μεγάλη η ποσότητα των πυρομαχικών

Ένα από τα εντυπωσιακά σημεία του πακέτου όπλων  είναι η μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών. Καταρχάς, δεν είναι ακόμη σίγουρο ότι θα αγοραστούν όλοι οι τύποι πυρομαχικών που περιλαμβάνονται στο αίτημα. Αλλά η λήψη του εξυπηρετεί έναν σκοπό. Στα F-16 Viper που πρόκειται να αγοραστούν από τις ΗΠΑ, τουλάχιστον αρχικά, πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο πυρομαχικά των ΗΠΑ.

Θα απαιτηθεί τόσο πρόσθετος προϋπολογισμός όσο και επιπλέον χρόνος για την ενσωμάτωση εγχώριων πυρομαχικών στο αεροσκάφος. Επομένως, τα πυρομαχικά είναι σημαντικά από αυτή την άποψη. Ωστόσο, τα εγχώρια πυρομαχικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε υπάρχοντα και F-16 της τουρκικής Αεροπορίας που έχουν υποστεί εκσυγχρονισμό του Özgür.

Εν ολίγοις, ο λόγος για τον οποίο το όριο των πυρομαχικών στη συσκευασία διατηρείται σε υψηλά επίπεδα είναι για δημιουργία μεγάλου αποθέματος όπλων.

Όταν συνδυαστούν οι στόλοι που αποτελούνται από τα πρόσφατα αγορασμένα F-16 Vipers και τους συνεχιζόμενους εκσυγχρονισμούς της Özgür, η ικανότητα αεροπορικών επιχειρήσεων της Τουρκίας θα αυξηθεί σημαντικά. Δεδομένου ότι η υποδομή είναι επί του παρόντος κατάλληλη, τα F-16 Viper μπορούν να ενταχθούν γρήγορα στο απόθεμα χωρίς κανένα υλικοτεχνικό πρόβλημα.

Και τα Eurofighter Typhoon

Η πώληση, η οποία αναμένεται τελικά να ψηφιστεί από το Κογκρέσο, θα επιτρέψει στην Τουρκία να επεκτείνει και να αναβαθμίσει  τον στόλο αεροσκαφών F-16.

Επιπλέον, η πώληση F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία μπορεί να δημιουργήσει ένα φαινόμενο πεταλούδας.

Έτσι, η αρνητική στάση της Γερμανίας απέναντι στην πιθανή προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon της Τουρκίας μπορεί να αλλάξει.

Οι δυνατότητες προμήθειας αεροσκαφών Eurofighter Typhoon για έγκριση είναι πλέον υψηλότερες. Επιπλέον, η αγορά αυτών των αεροσκαφών είναι ένα πολύ θετικό βήμα για την Τουρκία, μαζί με τις αγορές F-16.», καταλήγει το δημοσίευμα.»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ