Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν πρότεινε στις 6 Ιουλίου τη δημιουργία μιας «πλατφόρμας συζήτησης για την ειρήνη» για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Φιντάν δήλωσε ότι οι τρέχουσες προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου «θα πρέπει να διευρυνθούν σε μια ευρύτερη βάση».

«Μια πλατφόρμα ειρήνης που θα αποτρέπει τη βαθύτερη πόλωση, θα έχει υψηλή συμμετοχή και εκπροσώπηση και θα δίνει προτεραιότητα στη διπλωματία θα πρέπει να δημιουργηθεί» είπε.

Ο Φιντάν δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η Τουρκία προσπαθεί εδώ και καιρό να αναλάβει ηγετικό ρόλο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης  στο Καζακστάν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Τουρκία θα μπορούσε να βοηθήσει στη μεσολάβηση για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέρριψε την ιδέα, δηλώνοντας ότι ο Ερντογάν δεν μπορούσε να λειτουργήσει ως μεσολαβητής.

Παρόλο που η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν επιδιώκει να διατηρήσει θετικές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία, έχοντας προηγουμένως εξασφαλίσει συμφωνία για ασφαλείς αποστολές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας που διήρκεσε για ένα χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ