Το Διοικητικό Εφετείο της Τρίπολης αποφάσισε την ακύρωση της τουρκολυβικής συμφωνίας για έρευνες από την τουρκική εταιρία ΤΡΑΟ στις «θαλάσσιες ζώνες της Λιβύης» και εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Η απόφαση αυτή δεν έχει σχέση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο καθορισμού της ΑΟΖ που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 2019, ωστόσο είναι μία εξέλιξη μη αρεστή για την Άγκυρα.

Το Μνημόνιο το οποίο υπογράφτηκε το φθινόπωρο του 2022 προέβλεπε την συνεργασία των δυο χωρών με την συμμετοχή των ερευνητικών σκαφών και των γεωτρύπανων της τουρκικής κρατικής εταιρείας ΤΡΑΟ για την αναζήτηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Λιβύη.

Εναντίον του μνημονίου αυτού είχε προσφύγει ομάδα δικηγόρων οι οποίοι είχαν ζητήσει την ακύρωση του καθώς η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά δεν έχει την νομιμοποίηση για υπογραφή διεθνών συμφωνιών που αφορούν την κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας χωρίς την συναίνεση του Κοινοβουλίου.

Ακόμη είχε προβληθεί και το επιχείρημα ότι εκχωρούνται σε ξένη εταιρεία οι αποκλειστικές αρμοδιότητες για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων της χώρας που ανήκουν στην κρατική λιβυκή εταιρία πετρελαίου.

Το Εφετείο είχε κληθεί να εξετάσει την έφεση που είχε ασκήσει η κυβέρνηση της Τρίπολης στην απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου τον Ιανουάριο του 2023 που είχε κηρύξει άκυρο το μνημόνιο αυτό.

Η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει την απόφαση του Δικαστηρίου, ενώ δεν είναι γνωστό εάν υπάρχει δυνατότητα για προσφυγή σε ανώτερο επίπεδο καθώς η Δικαιοσύνη στην Λιβύη λειτουργεί προβληματικά και λόγω της διαίρεσης της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ